Středa, 17. dubna 2024

V Kašperských Horách otevřeli kotelnu na biomasu

V Kašperských Horách otevřeli kotelnu na biomasu
Největší investiční akce posledních desetiletí přišla na téměř 86 miliónů

Kotelnu na biomasu otevřeli po ročním zkušebním provozu v Kašperských Horách. Nová kotelna je největší investiční akcí za posledních dvacet let.
Nově postavená centrální kotelna nahradila z velké části malé zdroje a ulevila životnímu prostředí. Investice včetně teplovodních rozvodů v délce zhruba sedm kilometrů přišla na necelých 86 miliónů korun. Státní fond životního prostředí poskytl dotace ve výši 64,7 miliónu korun, zbývající částku řešilo město úvěrem.
Kotelna obslouží teplem bytové a rodinné domy, školy, zdravotní středisko, kino, úřad, hotel a další objekty ve městě.
"Celkem máme 110 odběrných míst," upřesnila starostka Alena Balounová (nez). Kapacita ale není vyčerpána, další odběratelé se mohou časem napojit. Teplo dodávají dva kotle o výkonu 1,6 a 2,4 megawattu. Dřevní štěpku si město zajišťuje z vlastních zdrojů, z pily, převážnou část topiva je ale nutné nakupovat od dodavatelů. Město sice obhospodařuje 6100 hektarů lesa, větší část se však nachází v Národním parku Šumava, kde je těžba dřeva omezena.
Délku zkušebního provozu kotelny, který probíhal více než rok, ovlivnilo ověřování parametrů a výjimečné klimatické podmínky loňské zimy.
"Dosažené limity byly hluboko pod přípustnou hranicí až na jedinou výjimku. Normovaná hranice venkovního hluku byla překročena o čtyři decibely. Problém jsme vyřešili, parametry jsou splněny, ale později už nenastaly podmínky vhodné pro nové měření, až nyní," upřesnila starostka.
Za téměř devět měsíců loňské topné sezóny vyrobila kotelna 20 990 gigajoulů tepla. V provozu bude pouze v zimním období, protože v létě nemá dostatečný počet odběratelů teplé vody. Její provoz by tak byl neekonomický.

Regionální mutace| Právo - Plzeňský kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů