Čtvrtek, 28. března 2024

Teplo a obnovitelné zdroje

Teplo a obnovitelné zdroje
Jedním ze zákonů, které čekají na schválení ve sněmovně, je poslanecký návrh o výrobě tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie a o změně energetického zákona. Návrh předneslo celkem pětadvacet poslanců včetně bývalého ministra průmyslu a obchodu a ministra pro životní prostředí.
Podle důvodové zprávy k zákonu je potenciál obnovitelných zdrojů energie v současné době v EU využíván pouze regionálně. Společenství přitom považuje podporu využívání obnovitelných zdrojů energie za jednu ze svých priorit, protože tyto zdroje přispívají k ochraně životního prostředí a k udržitelnému rozvoji. Kromě toho podle návrhu umožňují vytvářet nová pracovní místa (průmysl obnovitelných zdrojů je nejdynamičtěji se rozvíjejícím se odvětvím, pěstování energetických rostlin se stává jedním z nejvýznamnějších zemědělských odvětví), mají pozitivní vliv na sociální soudržnost, přispívají k bezpečnosti zásobování energií a významně přispívají k plnění cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. Proto je nutné zajistit, aby využití jejich potenciálu rostlo.
V Evropské unii je řešení výroby tepelné energie z obnovitelných zdrojů již v poměrně pokročilém stádiu přípravy, uvádí se v důvodové zprávě. Podle zkušeností se směrnicí o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů však lze očekávat, že příprava tohoto řešení bude dlouhodobější záležitostí. Nelze se proto vázat na to, až bude systém EU schválen.
Důvodem jsou pozitivní efekty výroby tepla z obnovitelných zdrojů a také to, že zákon o teple z obnovitelných zdrojů přispěje k efektivnímu využití finančních prostředků z fondů EU určených na rozvoj využívání obnovitelných zdrojů energie, přičemž tyto prostředky jsou k dispozici pouze do r. 2013. V ČR se na celkové spotřebě konečné energie teplo podílí 60 %.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů