Pátek, 29. března 2024

Topolánek: Rusko vydírá Evropu ropou

Topolánek: Rusko vydírá Evropu ropou
Evropa i Česká republika by měly snižovat či alespoň nezvyšovat energetickou závislost na Rusku. Rusko totiž využívá svůj vývoz ropy a plynu k prosazování svých politických zájmů. Na zahájení energetického fóra pořádaného Rádiem Svobodná Evropa a polským Institutem pro východní studia to řekl včera premiér Mirek Topolánek.
Podobně se o nebezpečí přílišné závislosti na ruských dodávkách surovin vyjádřili i další účastníci konference. Například maďarská poslankyně Evropského parlamentu Edita Herczogová, která upozornila na to, že v roce 2030 již bude Evropa dovážet 70 procent své spotřeby energií ze zahraničí.

Jaká jsou rizika
"Rusko má tendenci ovlivňovat cenu těchto komodit a vydírat státy EU prostřednictvím případných dodávek do zemí, jako jsou Indie či Čína," prohlásil Topolánek. Tyto tendence se podle něj objevují i v České republice. "Existují tady rizika, například možné otočení ropovodu z Ingolstadtu či změna technologií v kralupské rafinérii, která by pak zpracovávala pouze ruskou ropu. Otázkou také zůstává, zda polský stát stále ještě kontroluje společnost PKN Orlen, která je majitelem Unipetrolu, a kdo vlastní slovenskou část ropovodu Družba," uvedl premiér.
Snížit závislost na Rusku by podle Topolánka pomohla i evropská renesance jaderné energetiky. "I pod tímto tlakem si Evropa uvědomí, že nemá jiné možnosti," sdělil. Projekt výstavby nového jaderného zdroje v Česku v současnosti považuje za mrtvý, ale například životnost jaderné elektrárny v Dukovanech by mohla být prodloužena až za rok 2030. "Pak bychom postavili nový zdroj v této lokalitě," řekl premiér.
Možné renesance jaderné energetiky se dotkli na konferenci i poslankyně Herczogová, bývalý polský premiér Jerzy Buzek či slovenská poslankyně Magda Vašáryová. Ta zdůraznila, že se "musí začít nahlas hovořit o jaderné energii" jako o reálné alternativě k dalším slibným technologiím, ať již jde o tak zvané "čisté" spalování uhlí nebo výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vašáryová také upozornila na to, že pro zajištění energetické bezpečnosti jsou nutné transparentní ceny a také vytvoření efektivního systému ropovodů a plynovodů zejména ve střední Evropě.¨
Obavy Evropanů z téměř absolutní závislosti na dovozu energií z Ruska se snažil rozptýlit Igor Prokofjev, zástupce ředitele ruského Centra pro strategická studia. Centrum je zřízeno ruským státem a vypracovává analytické materiály pro ruského prezidenta, vládu a parlament.

Normální byznys?
Podle Prokofjeva evropští a američtí partneři "nechápou Rusko". "Chceme mít normální ceny energií, jde o normální byznys", řekl Prokofjev. Rusko prý nechce ceny zbytečně šroubovat nahoru, protože kromě toho, že je největším exportérem energií na světě, je také jejich největším spotřebitelem. Neuvedl ovšem, že ruské firmy vyvážejí ropu a plyn většinou za jiné, vyšší ceny, než za jaké je prodávají doma, a že cena dodávek často závisí na politické situaci.
Dvoudenní konference je věnována především souvislostem mezi politikou a ekonomikou. "Pouze byznysu" se týká jen představení seznamu nejbohatších lidí střední a východní Evropy, kteří podnikají či podnikali v energetickém sektoru. Tento seznam vychází z žebříčku 100 nejbohatších lidí v regionu, který sestavil polský týdeník Wprost. Žebříček vede Rus Roman Abramovič s odhadovaným majetkem ve výši téměř 20 miliard dolarů. Z Čechů podnikajících v energetice je v seznamu pouze Zdeněk Bakala (100. místo), spolumajitel firmy RPG, která koupila doly OKD.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů