Pátek, 29. března 2024

Temelín nemá negativní vliv na životní prostředí

Temelín nemá negativní vliv na životní prostředí

Provoz jaderné elektrárny Temelín nemá žádný negativní vliv na životní prostředí. Vyplývá to ze závěrů odborného semináře uspořádaného v Českých Budějovicích Českou nukleární společností (ČNS).

„Při pravidelném, již šestiletém pozorování vlivů JE na životní prostředí nelze konstatovat žádné nepříznivé dopady. Vliv provozu byl hodnocen celkem v sedmi oblastech. Například podrobným monitorováním nebyly zjištěny žádné úniky radionuklidů do okolního prostředí, které by měly vzbuzovat jakékoliv obavy u české nebo rakouské veřejnosti, “ uvedl poradce ministra průmyslu a obchodu pro ekologii a člen mezivládní českorakouské komise Jiří Hanzlíček.

Hodnotící zprávy expertů vyzněly pro Temelín kladně ve všech oblastech. Od průzkumu vlivu provozu elektrárny na hydrosféru až po sledování jejího vlivu na zdravotní stav obyvatel regionu či na zemědělské hospodaření. „Z dosavadních výsledků v časových řadách a porovnáním s výchozími hodnotami před zahájením provozu elektrárny lze usuzovat, že na stav půdního prostředí v okolí JETE má doposud rozhodující vliv průběh počasí, eventuálně agronomické zásahy a nikoli provoz elektrárny,“ konstatoval například Jan Horáček ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity.

Zdravotní stav obyvatel v okolí elektrárny hodnotil prof. Jaroslav Kotulán z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Ze závěrů jeho podrobné analýzy vyplynulo, že zdravotní rozdíly u obyvatel z blízkého okolí elektrárny ve srovnání s kontrolními skupinami z jiných míst v rámci České republiky nejsou způsobeny provozem elektrárny.

„Rozkolísané výsledky z první poloviny 90. let, způsobené zřejmě jednak migračními vlivy v okolí JETE a jednak společenskými změnami v souvislosti s návratem k tržnímu hospodářství, se v posledním období vyrovnávají, “ zdůraznil Kotulán.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů