Pátek, 29. března 2024

2. ročník mezinárodní konference Pasivní domy 2006

Stejně jako v minulém roce přinesla konference přehled toho nejzajímavějšího z oboru energeticky a ekologicky šetrného stavění.
2. ročník mezinárodní konference Pasivní domy 2006

 Akce svým zaměřením přilákala nejen stavební odborníky z celé Evropy, ale především také širokou laickou veřejnost. Součástí konference byly také doprovodné výstavy a jednodenní exkurse po nově realizovaných pasivních stavbách v Rakousku.

Letošní konference se rozrostla oproti minulému ročníku po všech směrech. Hlavní změnou bylo přemístění akce do reprezentativních prostor rotundy pavilonu A brněnského výstaviště. Tento sál pohodlně pojmul téměř 300 lidí, kteří se letos účastnili. První den konference proběhl přednáškový cyklus současně také v sále Morava. Za přednáškovým pultem se během dvou dnů vystřídalo čtyřicet předních českých i zahraničních odborníků. Pozornost si zasloužilo vystoupení Bertholda Kaufmanna, zástupce německého Passivhaus Institutu, kde vznikla začátkem devadesátých let myšlenka koncepce pasivního domu.

V rámci konference proběhla také doprovodná výstava výrobků a služeb firem zaměřujících se na oblast výstavby pasivních objektů. Celkem se konference zúčastnilo 24 vystavovatelů z Česka, Slovenska Rakouska i Německa. Prezentaci výrobků doplnily také putovní informační výstava Pasivní domy a posterové prezentace přednášejících. Oproti loňskému roku výrazně narostl zájem veřejnosti o tuto výstavu, která byla pro návštěvníky zdarma.

Přenášky byly po oba dny členěny do tématických skupin. První den nastínili situaci v oblasti udržitelné výstavby v ČR zástupci Jihomoravského kraje a Ministerstva průmyslu a obchodu. Za pozornost jistě stál také ekonomický rozbor návratnosti investic do pasivního domu, který přednesl hlavní organizátor celé akce Jan Bárta z občanského sdružení Centrum pasivního domu. Konference pokračovala tématickými bloky věnovanými stavbám pro bydlení a rekonstrukcím stávajících objektů, které jsou v zahraničí již běžnou praxí. Představeny byly např. projekty rekonstrukce školy či rodinného domu na úroveň pasivního standardu. Z dalších tématických bloků lze jmenovat např. stavby občanského vybavení či představení nejnovějších produktů na evropském trhu v bloku inovativní výrobky. Velká pozornost v přednáškách i diskusi byla také věnována zajištění kvality vnitřního prostředí.

Dotační politiku státu, která zatím není příliš nakloněna stavbám malého rozsahu jako jsou rodinné domy objasnil Josef Bubeník z České energetické agentury, jehož přednáška v sále vzbudila bouřlivou diskusi. Částečně i na jeho vystoupení potom navázala panelová diskuse, která se zabývala mimo jiné problematikou územního plánování a procesem územního řízení a celou akci uzavřela.

Díky tématickému zaměření konference je možné tuto akci na území České republiky pokládat za ojedinělou, a to i v souvislosti s rozmanitým složením skupiny účastníků i přednášejících. I letošní ročník výrazně dostál potřebě setkávání se odborníků zkušených v navrhování či realizaci a zároveň potenciálních investorů včetně těch, kteří pasivní domy již obývají.

V pátek pro část účastníků program pokračoval exkursí do Rakouska, které se zúčastnilo téměř 80 lidí. Program byl navržen tak, aby zahrnoval funkčně i dispozičně rozdílné stavby, jako důkaz skutečně neomezených tvůrčích možností architektů; přes rodinný dům ve fázi výstavby, mateřskou školu a administrativní budovu až po studentskou kolej ve Vídni, kde účastníci měli možnost nahlédnout i do soukromí ubytovaných českých studentů.

Zdroj:
www.2006.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů