Čtvrtek, 28. března 2024

Jaderný tmel

Jaderný tmel
I když to na velkou koalici ODS a ČSSD nevypadá, není tato spolupráce do budoucna vyloučena. Na dostavbě jaderné elektrárny v Temelíně (JETE) mají zájem politici jak z ODS, tak i z ČSSD. A ti se nyní netají tím, že rozhodnutí, zda v ČR přibudou další dva jaderné reaktory, musí padnout v dohledné době. Šlo by totiž o ohromnou investici okolo 200 miliard korun.

JEN JADERNÁ ENERGIE? Tuto otázku otevřel stínový ministr životního prostředí za ČSSD Petr Petržílek, když obvinil ODS a představitele ČEZ, že chtějí veřejnost připravit na dostavbu JETE. Dovozuje to mj. z toho, že ministr průmyslu Martin Říman údajně prosazuje snížení prostředků na podporu úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů na období let 2007 až 2013 z 10,5 miliardy na 4 miliardy korun. Říman to označil za nesmysl s odkazem na vládní prohlášení, podle něhož nebude prosazovat výstavbu nových jaderných bloků.

PANUJE SHODA. Předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS) Ekonomu sdělil, že by byl pro dostavbu JETE. Jako optimální se mu jeví využití reaktorů VVER (každého o výkonu 1000 megawattů) tak, jak je upravili ve Finsku. Pro případnou úvahu o dostavbě JETE by hrálo roli, zda by se v podstatě jen pokračovalo v původním projektu, nebo by se zvolila úplně nová technologie. Ve druhém případě by se muselo začít od počátku - projektu, obdržení licence, stavebních povolení a řady dalších kroků. Vojíř odhaduje dokončení práce po sedmi či osmi letech.

"Temelín ještě není dostavěn," tvrdí ve shodě s Vojířem exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Podle něj by v Temelíně měly vyrůst ještě dva jaderné reaktory nové generace, přičemž cenu jednoho odhaduje na 100 miliard korun.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů