Čtvrtek, 28. března 2024

Větrné elektrárny: Osvěta se vyplatí

Park deseti větrných elektráren by do tří let mohl vzniknout na katastru obce Dlouhá Brtnice na Jihlavsku.
Větrné elektrárny: Osvěta se vyplatí
Projekt společnosti ELDACO, s. r. o., je nyní zatím ve fázi přípravy dokumentace pro proces EIA, ale na rozdíl od některých jiných nemusí čelit protestům místních obyvatel. K jeho silným stránkám totiž patří i dobrá spolupráce investora s obcí.

Potvrzuje to starosta Dlouhé Brtnice Luboš Krátký, podle něhož "maximální vliv" na vydání souhlasu obce s výstavbou parku větrných elektráren měl postoj místních občanů, který se promítl do výsledků dotazníkového průzkumu. Na jednoznačnou otázku "Souhlasíte s tím, aby obec dále podpořila projekt výstavby větrných elektráren v katastru naší obce?" letos v červnu celkem 168 občanů starších 15 let odpovědělo v anonymním průzkumu ANO a pouze 44 se rozhodlo pro odpověď NE. Průzkumu se účastnilo 70,7 % místních občanů, přičemž pro pokračování projektu se vyslovilo 79,25 % účastníků průzkumu, tedy 56 % všech obyvatel obce starších 15 let.

CO PŘEDCHÁZELO PRŮZKUMU

"Průzkumu však předcházelo veřejné seznámení občanů se záměrem firmy postavit u nás park větrných elektráren," říká Luboš Krátký. "V sále kulturního domu na dotazy občanů odpovídali jak zástupci investora, tak dodavatele technologie. K dispozici tam byla i studie větrného parku."

Dalším krokem se stala exkurze uspořádaná investorem pro občany do Břežan na Znojemsku, kde už je v provozu park pěti větrných elektráren podobného typu, jaké by mohly stát i u Dlouhé Brtnice. Účastníci exkurse si v Břežanech nejen prohlédli větrné elektrárny za plného provozu, ale také diskutovali s tamním starostou a zástupci firmy ELDACO o všem, co tam park přinesl obci. Rovněž na webových stránkách www.dlouhabrtnice.cz se lze už od jara podrobně seznámit například s mapkou umístění budoucího parku větrných elektráren, studií jeho výstavby, ale třeba také s energetickou koncepcí Kraje Vysočina, v níž výroba elektrické energie "z větru" má své místo.

SOUHLAS NEVZNIKL HNED

"Nevím, jestli náš postup může být modelem pro jiné obce, či zda tyto kroky lze povýšit nad rámec standardního jednání mezi obcí a investorem," říká Luboš Krátký. "Každopádně však přispěl k tomu, že v konečné fázi většina občanů vyslovila se stavbou větrných elektráren souhlas. Přitom po první návštěvě zástupců investora u nás byly reakce členů zastupitelstva i obyvatel spíše záporné." Starosta zdůrazňuje, že v obci nikdo neorganizoval žádné kampaně ani pro výstavbu parku větrných elektráren, ani proti ní. "Konečný názor občanů vyšel z poznatků, které měli možnost si sami ověřit," dodal.

Jednatelka společnosti ELDACO Ing. Iva Šťastná říká, že prvotní hlediska pro výběr místa k případné stavbě větrných elektráren jsou pochopitelně technického rázu, jako je větrnost lokality, elektrická síť v dosahu, existence komunikací pro příjezd technologie či dostatečný odstup od obydlené zástavby. "Ale také je pravda, že naše firma své projekty rozvíjí jen tam, kde nachází vstřícnost místních obyvatel a jejich zástupců. Držíme se filozofie, že chceme-li si vybudovat pověst seriózní firmy, musíme hned od počátku spolupracovat s lidmi v místě a získat je na svou stranu."

K otevřenosti investora vůči místním obyvatelům inženýrka Šťastná podotýká: "V naší zemi stále platí, že pokud si český člověk může vybrat z varianty buď na něčem ušetřit, anebo neušetřit - ale pomoci tím přírodě, vybere si peníze. Toho využívají velké energetické firmy a uhelné společnosti, které v médiích hlásají, jak jsou obnovitelné zdroje drahé, a proto je prý v Česku nemá smysl stavět. Je to samozřejmě nepravda. U nás ještě není zavedena ekologická daň, která by zdražila elektřinu ze "špinavých" zdrojů, jako je třeba uhlí, a výrobci nemusí platit za zničenou přírodu, za zhoršené zdraví horníků a lidí, kteří v okolí dolů a elektráren bydlí. To vše je třeba při plánování stavby větrných elektráren místním občanům sdělit a provádět určitou osvětu. Vím, že to každou firmu zdržuje a stojí to i peníze, ale vyplatí se to."

ŠALEBNÁ I REÁLNÁ OČEKÁVÁNÍ

I v Dlouhé Brtnici někteří obyvatelé spojovali s výstavbou větrných elektráren klamné naděje. Typická byla představa, že místní lidé začnou dostávat levnější elektřinu. Starosta Luboš Krátký říká: "Snažili jsme se občanům vysvětlit principy výroby, výkupu, distribuce a prodeje a z toho vyplývající nereálnost očekávání lacinějšího elektrického proudu. Na druhé straně bude záležet na novém zastupitelstvu obce, jak naloží s případným "čumným", což je zlidovělý název finančního příspěvku provozovatele větrných elektráren obci, na jejímž katastru podniká."

Inženýrka Šťastná je k poskytování takového příspěvku v řádu několika desítek tisíc korun obci připravena a navíc tvrdí, že společnost ELDACO obci nabízí i to, že by tam přenesla své sídlo, aby ji daňově zvýhodnila. Se starostou se však shoduje v tom, že nezmění-li se zákon o rozpočtovém určení daní, pak by obci takový krok k žádnému zásadnímu navýšení jejích příjmů nepomohl.

POZOR NA "STARÉ ŽELEZO"

Na co by si měly dávat pozor obce, o jejichž přízeň usilují investoři větrných elektráren?

Luboš Krátký je přesvědčen o tom, že volení zastupitelé obcí jsou dnes o této problematice vcelku dobře informováni a znají i rizika. "Přesto bych doporučil, aby obce nesouhlasily s výstavbou starých repasovaných větrných elektráren. Obce by také měly upozorňovat vlastníky pozemků, na nichž investoři chtějí větrné elektrárny stavět, že je jen na nich, jakou kupní nebo nájemní smlouvu s investorem uzavřou. Větrná energie se totiž stává výnosným byznysem, a proto nelze vyloučit ani spekulativní záměry některých investorů s vhodnými pozemky."

Na nebezpečí instalace dovezených vysloužilých větrných elektráren upozorňuje rovněž Ing. Iva Šťastná. "Tak by totiž vzniklo velké riziko, že stavba nebude plnit odpovídající technické parametry po celou dobu provozu," říká. Rozhodně se proto podle ní každé obci vyplatí ptát se nejprve na reference a raději se přiklonit k firmě, která v oboru už pracuje a má dobré výsledky, než k jiné, která to chce jenom zkusit.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů