Pátek, 29. března 2024

Kolaudace. Vídeň protestuje

Kolaudace. Vídeň protestuje
Jaderná elektrárna Temelín byla po téměř šesti letech provozu zkolaudována, a získala tak oficiální povolení. Tento krok vyvolal okamžité protesty Rakušanů, kteří jej považují za porušení dohod.
"Rozhodnutí je pravomocné, neboť jediný účastník řízení, společnost ČEZ, se vzdal práva na odvolání,ů uvedla Maria Ptáčková, mluvčí Jihočeského kraje, který o kolaudaci rozhodl. Mluvčí Temelína Milan Nebesář řekl, že rozhodnutí nemá žádný vliv na provoz elektrárny.
Rakouští politici považují kolaudaci Temelína za porušení dohod mezi Rakouskem a Českou republikou a zvažují, že na Česko podají žalobu. Rakouské ministerstvo životního prostředí už podalo ostrý protest českému ministerstvu zahraničí. To ale zatím podle své mluvčí Zuzany Opletalové žádnou reakci neobdrželo.
Podle rakouského ministra životního prostředí Josefa Prölla zněla dohoda jasně: "Kolaudace teprve po vyjasnění otevřených bezpečnostních otázek," prohlásil Pröll.
Rovněž spolková země Horní Rakousy podle zemského hejtmana Josefa Pühringera chystá protest a od spolkové vlády očekává využití všech mezinárodněprávních prostředků až po mezinárodní žalobu.
Kolaudace jihočeské jaderné elektrárny začala před dvěma roky. Rozhodnutí nejprve pro první blok vydal krajský úřad koncem minulého roku. Proti němu se k ministerstvu pro místní rozvoj odvolala tři občanská sdružení. Podle ministerstva bylo ale jejich odvolání neodůvodněné, neboť neměly být účastníky řízení. Sdružení totiž mohou ze zákona mluvit do staveb jen jako ochránci životního prostředí. Kraj je proto letos z jednání vyloučil a jeho verdikt na konci října potvrdilo i ministerstvo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů