Čtvrtek, 28. března 2024

Tématem letošního Aqua-thermu Praha budou špičkové technologie

Tématem letošního Aqua-thermu Praha budou špičkové technologie
Špičkové technologie a aktuální trendy v oblasti vytápění, ventilace, klimatizace, sanity a ekologie budou k vidění na mezinárodním veletrhu Aqua-therm Praha 2006, jehož 13. ročník největší akce svého druhu ve střední Evropě proběhne v Praze od 21. do 25. 11.

Aqua-therm Praha i letos počítá s masivní účastí nejen domácích, ale také zahraničních firem. Jen pro připomenutí, v loňském roce veletrh hostil 438 vystavovatelů ze 17 zemí a během pěti dnů prošlo branami výstaviště přes 40 tisíc návštěvníků. Letos se navíc po dvou letech vrací na veletrh s prestižními expozicemi i trojice silných značek v oblasti výroby kotlů Buderus, Junkers a Dakon. I přes nedávnou vlnu fúzí, kdy se počet nezávislých značek na trhu fakticky neustále snižuje, nebude rozsah zastavěné veletržní plochy zaostávat za loňskými ročníky. Zájem o novinky z oblasti technického zabezpečení budov totiž neustále roste a to nejen mezi odborníky, ale i laickou veřejností. V loňském roce se pozornost soustředila například na kompaktní topné centrály, topné věže pro klasické, nízkoenergetické a pasivní domy, chladicí sádrokartonové panely s nainstalovánými potrubními rozvody, nejrůznější solární systémy, inovované typy tepelných čerpadel a kotlů. Sedm nejlepších exponátů bylo oceněno tradičními zlatými medailemi veletrhu a 11 exponátů získalo čestné uznání, mezi nimi např. i projekt ekologického vytápění obce Strážný na Šumavě.

Význam účasti na Aqua-thermu Praha pro vystavovatele i odborné návštěvníky stoupá každým rokem spolu s růstem cen energií a hledáním cest, jak ji uspořit. Vedle ekonomického tlaku pak musí české podniky reagovat na požadavky ze strany Evropské unie, jež nutí členské státy hledat alternativní cesty při nakládání s energiemi. V rámci chystané společné energetické politiky Eu totiž vyrábíme na evropské poměry málo elektřiny z obnovitelných zdrojů a naopak skleníkových plynů produkujeme přes míru. Jakožto nový člen Evropské unie bychom v roce 2010 měli dosáhnout osmiprocentního podílu obnovitelných zdrojů energie na spotřebě elektřiny. Jenomže letos to jsou necelá 4 procenta a krajně optimistické výhledy do roku 2010 mluví o šesti procentech. V přepočtu na kupní sílu obyvatel je naše spotřeba oproti evropskému průměru zhruba o sedmdesát procent vyšší. Znamená to menší konkurenceschopnost českých výrobků a větší zátěž pro životní prostředí. Podle plánů EU se má také zvýšit podíl biopaliv na celkové spotřebě, a to až na osm procent.

Téma úspory energie při stavbě budov je i letos součástí odborného doprovodného programu Aqua-thermu Praha, který proběhne v hale D pod názvem "Nízkoenergetická výstavba". Konference TZB 2006 bude letos pořádána pod odbornou garancí Společnosti pro techniku prostředí, zástupce České republiky v Evropské asociaci společností pro techniku prostředí REHVA a asociované společnosti ASHRAE. Konference se bude zabývat tématy Provoz a údržba bytových domů, Nízkoenergetické, pasivní a inteligentní budovy, Vytápění a větrání průmyslových objektů, Využití pevných paliv pro vytápění budov ve 3. tisíciletí. Účast na jednotlivých seminářích je umožněna nejen odborníkům, ale i návštěvníkům veletrhu z řad široké veřejnosti. Součástí doprovodného programu jsou expozice firem, které se zaměřují na snížení energetické náročnosti staveb.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů