Pátek, 19. dubna 2024

Poslanci schválili nulovou daň pro zemní plyn v dopravě

Poslanci schválili nulovou daň pro zemní plyn v dopravě
Poslanci schválili nulovou daň pro zemní plyn v dopravě
Na začátku listopadu schválila Poslanecká sněmovna po třech letech nulovou daň pro zemní plyn v dopravě. Tuto daň, která brzdila rozvoj alternativního paliva v dopravě, zavedla v rámci novely zákona o spotřebních daních předchozí vláda i přesto, že jí to Evropská unie nenařizovala. Nyní by měla být novela zaslána Senátu, který by ji měl projednat a postoupit prezidentu republiky.

Škoda představí auto ještě letos
Nulová sazba spotřební daně pro zemní plyn by mohla začít platit od příštího roku a měla by trvat až do roku 2012, kdy se začne postupně, zhruba ve čtyřech etapách, postupně navyšovat. V roce 2020 by se měla dostat na současnou úroveň (za předpokladu, že EU sazbu nezmění). "Očekáváme postupně vyšší zájem spotřebitelů a dovozců, tak jako tomu bylo i v sousedních zemích, kde nulovou sazbu již dávno mají. Už jednáme i se společností Škoda Auto a prototyp auta této značky na zemní plyn by měl být představen ještě letos," říká Jaroslav Tománek, senior manažer České plynárenské unie.

Podíl zemního plynu až 10 procent
Česká plynárenská unie v jednání se státní správou tři roky usilovala o to, aby se u nás začali vytvářet podmínky pro postupný nárůst uživatelů CNG pohonu. "Jsme rádi, že poslanci dali najevo, že mají zájem u nás realizovat ekologickou politiku a rozvíjet použití zemního plynu v dopravě jako skutečné alternativy ke klasickým pohonným hmotám a výrazně snížit u nás emise," dodává Jaroslav Tománek. Podíl zemního plynu na spotřebě pohonných hmot by mohl i díky tomuto snížení do roku 2020 vzrůst u nás z nynějšího půl promile (současnosti jezdí po silnicích v Česku na zemní plyn jen zhruba pět set vozů) na deset procent. "Ve světě již dnes jezdí miliony vozů ve více než 60 zemích světa, v tom Česká republika trochu zaspala. Nyní máme všichni šanci to napravit. Pro Českou republiku, kde podle nedávno publikované zprávy Sdružení automobilového průmyslu je u nás 5,6 milionu motorových vozidel, by to mohlo znamenat asi čtyři sta tisíc vozů na zemní plyn," dodává Jaroslav Tománek. I proto do roku 2020 chtějí samy plynárenské společnosti investovat do výstavby celkem stovky čerpacích stanic u nás kolem miliardy korun. "Dnes je v ČR 11 čerpacích stanic a do konce roku plynárenské společnosti vybudují ještě dalších 9, budou v Brně, Karlových Varech, Mladé Boleslavi, Ostravě a Ústí nad Labem," upřesnil Jaroslav Tománek.

Náklady se brzy vrátí
Jelikož se dnes auta na zemní plyn vyrábí sériově a není nutná přestavba, asi o deset procent vyšší náklady se uživatelům brzy vrátí, neboť m3 zemního plynu (odpovídá cca 1 litru benzínu) vyjde v průměru na 15 až 18 korun, tedy téměř dvojnásobně méně, než stojí litr benzínu. Spotřeba aut na plyn je přitom velice podobná spotřebě aut s benzínovým či naftovým pohonem a rozdíl ve výkonu běžný řidič nepozná. Nádrže na stlačený zemní plyn jsou již dnes umístěny pod vozem a nezabírají část zavazadlového prostoru ani prostoru pro cestující na zadních sedadlech.
Zemního plynu bude v zimě dostatek
Společnost RWE Transgas je připravena plně pokrýt potřeby svých zákazníků v zimním období. Dodávky zemního plynu do České republiky probíhaly podle nasmlouvaných kontraktů a podzemní zásobníky jsou již nyní naplněny. Jejich kapacita je přitom o 59 milionů m3 větší než v minulých letech, v současnosti je to celkových 2314 milionů m3 zemního plynu.
Podzemní zásobníky plynu slouží v teplejších měsících k uskladňování přebytků. V zimě pak pomáhají pokrývat náročnější odběry včetně špiček v období s minimálními venkovními teplotami. Přispívají tak k zajištění nepřetržité a spolehlivé dodávky zemního plynu v kterékoli části roku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů