Pátek, 29. března 2024

Cena proudu poroste, bude ho nedostatek

Cena proudu poroste, bude ho nedostatek
Elektřina bude dál zdražovat. Do dvou let by se její cena v Česku mohla vyrovnat s německou, odhaduje obchodní ředitel firmy Alan Svoboda. "Cena elektřiny nadále poroste, ale věřím, že za několik let se to obrátí."


HN: Elektřina stále zdražuje, proti loňsku jsou u nás teď velkoobchodní ceny zhruba o čtrnáct procent vyšší. Kdy půjdou dolů nebo alespoň přestanou stoupat?
Ceny elektřiny rostou v celém regionu. Většina zemí pociťuje rostoucí nedostatek elektřiny a i v Čechách rychle ubývá přebytku kvůli rostoucí spotřebě. Po několik příštích let bude pokračovat snižování výroby v celém regionu. Řada elektráren bude odstavována z ekologických důvodů a nové budou dostavěny až za několik let. Věřím ale, že za několik roků se cyklus otočí, nabídka začne převyšovat poptávku a ceny klesnou.


HN: ČEZ právě oznámil výsledky za třetí čtvrtletí. Váš zisk je téměř o polovinu vyšší než loni. Co hodláte s těmito mimořádnými příjmy dělat?
V souladu s přijatou dividendovou politikou porostou právě dividendy. Počítáme i se zahraničními akvizicemi a novými investicemi. Cítíme se zavázáni akcionářům využít příležitostí pro růst, které se ČEZ nabízí.


HN: Co ještě chcete v cizině koupit?
Poohlížíme se v celém regionu jihovýchodní Evropy. V tuto chvíli je nejdál projekt výstavby nového bloku elektrárny v lokalitě Gacko v Bosně a Hercegovině. Další příležitosti se objevují v Rumunsku či Srbsku. Nezavrhujeme však ani možnosti v Rusku či na Ukrajině.


HN: V Rusku nyní stát vytlačuje zahraniční investory ze strategických odvětví, na Ukrajině někteří politici mluví o možnosti změnit vlastníky privatizovaných podniků. Není to příliš velké riziko?
U všech našich zahraničních investic jsme velmi konzervativní a rizika posuzujeme velmi obezřetně. Pečlivě si vybíráme obchodní partnery a to platí o to více v zemích, které nejsou členy Evropské unie či do ní ani v dohledné době nemíří.


HN: Většinu vašich akcií drží stát. Nyní uvažuje o prodeji části svého podílu. Jedním z navrhovaných řešení byl odkup akcií samotnou společností ČEZ. Byl byste pro?
Program zpětného odkupu akcií je jedna z možností využití volných prostředků. O tom, zda by byl program zpětného odkupu akcií realizován, by musela rozhodnout valná hromada. Záleží tedy na akcionářích.


HN: Na signál od vlády čekáte i s rozhodováním o tom, zda se ČEZ bude dále orientovat na výstavbu dalších tepelných elektráren nebo zda postaví nový blok jaderné elektrárny. Co přesně od vlády chcete slyšet?
Nečekáme na žádný signál. Pokračujeme v projektu obnovy našich dosluhujících uhelných elektráren. Je však zřejmé, že ani v nejlepším případě nelze obnovit všechny kapacity, protože jsme omezeni dostupnými zásobami uhlí v České republice. Poptávka po elektřině přitom stále roste.
Proto analyzujeme další možnosti rozšíření zdrojů na jiná paliva, jako je plyn, černé uhlí a jaderná energie. Každý typ projektu má svá úskalí. Například pro výstavbu jaderné elektrárny je nutná veřejná podpora na národní i evropské úrovni. Musíme nabýt důvěry, že velká investice na začátku se nám vrátí po celou dobu provozu jaderné elektrárny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů