Sobota, 20. dubna 2024

Energetický impuls oslabil: Evropa plýtvá

Energetický impuls oslabil: Evropa plýtvá

Hnutí DUHA zklamalo dnešní rozhodnutí evropských ministrů průmyslu a energetiky, kteří se odmítli postavit za plán [1], jenž navrhuje do roku 2020 omezit plýtvání energií o pětinu [2].

Takzvaný Akční plán pro energetickou efektivnost by udělal první krok k modernizaci evropské ekonomiky. Nové efektivní technologie zároveň posunou průmysl dopředu a budou impulsem pro silnější konkurenceschopnost na globálních trzích, řekla ekologická organizace.

Podle Evropské komise by zvýšení energtické efektivnosti evropských ekonomik o 20 procent ušetřilo ekvivalent 390 milionů tun ropy ročně, omezilo exhalace oxidu uhličitého o 780 milionů tun – dvojnásobek závazků EU v Kjótském protokolu – a snížilo výdaje na energii o více než 100 miliard euro [3].

Rada ministrů rozhodla, že „vítá a podporuje celkový přístup“, „potvrzuje svůj závazek spolupracovat“ a „doporučuje Evropské komisi rychle pracovat na jeho zavádění“. Ale odmítla se výslovně postavit za jednotlivá opatření nebo výslovně podpořit dvacetiprocentní cíl, který by  nasměroval investice, legislativu a inovace [4].

Ministři navíc do plánu nedoplnili důležitá opatření ke snížení spotřeby energie v dopravě, která je slabým místem návrhu.

Slabým místem Akčního plánu je podle Hnutí DUHA a Greenpeace doprava – odvětví, které spálívíce než 30 procent konečné spotřebě energie v EU. Plán se prakticky nezabývá přepravou zboží, jen okrajově zmiňuje opatření na podporu veřejné dopravy a neobsahuje kroky, jež by podpořily přesun ze silnic na železnice.

Navíc Evropská komise odsouvá revizi klíčové směrnice o energetické účinnosti budov až na rok 2009. Její současné znění je přitom naprosto nedostatečné.

Česká republika patří k zemím s vysokou energetickou náročností. Na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu spotřebuje bezmála dvakrát více energie než patnáct starých států EU.

Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, řekl:

„Evropská a obzvláště česká ekonomika za sebou táhne vysokou energetickou náročnost jako drahé a špinavé závaží. Rozhýbání efektivních technologií a inovací by nejenže srazilo znečištění z energetiky či aut, ale zároveň modernizuje průmysl, posílí konkurenceschopnost a sníží účty za energii. Klesne také závislost na dovozu ropy nebo plynu. Potřebujeme konkrétní, ambiciózní plán, nikoli další a další řeči, že se s tím má něco dělat. Česká vláda by v tom měla dělat dvojnásob, protože právě naše ekonomika by z modernizace mimořádně profitovala.“

Kontakt:             Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Petr Holub, Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, email petr.holub@hnutiduha.cz

Poznámky:

[1] Návrh plánu Evropské komise:

www.ec.europa.eu

[2] Akční plán navrhuje snížit spotřebu tzv. primárních energetických zdrojů o 20 %. Primární zdroje jsou energetické suroviny (tedy ropa, uhlí, vítr, biomasa, zemní plyn aj.) ještě před jejich zpracováním na elektřinu či palivo.

[3] Akční plán, str. 3

[4] Kompletní rozhodnutí ministrů: www.consilium.europa.eu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů