Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické bydlení: Slunce umí vytápět

Někteří lidé ještě stále chápou nízkoenergetické domy jako sci-fi, případně jakousi podivnou a nákladnou architekturu, která s "pěknými" rodinnými domky nemá moc společného. Dům ve Zdibech by je snad mohl přesvědčit o opaku.
Ekologické bydlení: Slunce umí vytápět
Dnes ani nelze s jistotou předvídat, kam až vyšplhají ceny energií. Ekonomický pohled na výstavbu domu se tak nutně začíná ztotožňovat s ekologickým přístupem. Rozumný stavebník totiž nejenom touží po komfortním domě, ale také se snaží už v aktivním věku zajistit si stejně kvalitní bydlení na stáří, kdy pro něj bude rozhodující levný provoz. Nemůže tedy ignorovat nové poznatky o dostatečném zateplení, o úsporných systémech vytápění a větrání nebo o vhodném využívání alternativních zdrojů energie. A když se navíc majitel domu zabývá stavební činností, je pro něj stavba i reprezentativní ukázkou vlastní práce.

Skleněné plochy a izolace
47vik15b.jpgNa předměstí, kde se vzácně spojuje snadná dosažitelnost centra s krásnou přírodou, využívá rodinný dům všech darů okolí, aniž by svou podobou okázale dával najevo, jak výjimečné bydlení poskytuje. Majitel se rozhodl, že spolu s architekty Jitkou Malcovou a Alexandrem Mandicem z ateliéru ATW postaví dům, který dokáže vytápět sluncem. Po několika letech provozu už to může potvrdit: "Přitápíme jenom v prosinci a lednu, kdy je málo slunečních dní, ale v ostatních měsících sluneční paprsky stačí dům vyhřát. Tepelná izolace dvojnásobné tloušťky, než je u nás běžná, udrží teplo v domě, i když je několik dnů pod mrakem. A teplou vodu máme celoročně, k jejímu zahřátí na minimálně 40 °C ve slunečních kolektorech stačí i záření, které prochází přes mraky."
Základní podmínkou, aby teplo neunikalo z domu ven, je správný koncept řešení, vhodná orientace ke světovým stranám. Dvoupodlažní stavba je ze tří stran téměř uzavřená, zato jižní fasáda se otevírá do zahrady skleněnou stěnou na celou výšku obou podlaží.
ATW architekti považují nízkoenergetické domy za nezbytnost současné doby, navíc preferují důkladné zateplení objektu. Na stavbu použili systém tepelně izolačních tvárnic, které se vylévají betonem. Přestože by samy o sobě vyhověly normám, jsou doplněny ještě další tepelnou izolací, celková tloušťka izolace je tedy 30 cm. Už při stavbě díky tomu v nevytápěném objektu neklesla teplota pod 14 °C ani ve velkých mrazech, odpolední zimní slunce jej vyhřálo přes skleněnou stěnu dokonce až nad 20 °C. Celý stavebnicový systém se navíc skládá snadno jako lego. Majitel dům postavil z převážné části svépomocí, částečně s firmou VOST, stavba trvala tři měsíce, ačkoliv se stavělo jen přes víkendy.

Slunce, voda, vzduch
47vik15a.jpgNezbytné větrání představuje u dobře zatepleného domu více než 50 procent tepelných ztrát, je tedy jen obrácenou mincí problému vytápění. Proto je optimální řešit obojí společnou cestou. Architekti použili systém, kde odcházející znehodnocený, ale teplý vzduch předává většinu svého tepla čerstvému vzduchu, ten se tedy nemusí znovu vytápět, jen nepatrně přihřát. U teplovzdušného vytápění propojeného s řízeným větráním se navíc ušetří náklady při stavbě, neboť obě funkce mají společné rozvody. Pořizovací cena je pak jen o něco vyšší než u běžného teplovodního systému. Jediným "luxusem" jsou sluneční kolektory na střeše pro ohřev užitkové vody. Přitom se dům stává téměř nezávislým na cenách plynu či elektrické energie.
Tepelné zisky z velkých skleněných ploch (skleníkový efekt), v zimě vítané, mohou během letních měsíců zatěžovat obytné místnosti nadměrných horkem, pokud už samotný koncept neřeší ochranu před sluncem. V tomto případě orientace oken k jihu a stříška nad nimi zamezí letnímu slunci pronikat do interiéru (jižní paprsky dopadají v létě pod velkým úhlem). Vysoká okna jsou navíc opatřena venkovními žaluziemi, které pomocí čidla samy reagují na extrémní teploty. K tepelné pohodě přispívá i jezírko (biotop), které zvlhčuje vzduch.

Otevřený prostor
47vik17.jpgStejně jako se dům podle potřeby plně propojí se zahradou anebo se vůči světu zcela uzavře, může se změnit také celý jeho obsah: jednou se otevírá do jediného dvoupodlažního prostoru, jindy se pomocí posuvných stěn rozdělí na jednotlivé pokoje s intimním soukromím. Dům nebrání rodičům ani dvěma odrostlým dětem prožívat dny podle momentální nálady, nenutí je snášet společnost či samotu proti své vůli. Umožňuje i proměnu dispozice podle případných změn v rodině, je vstřícný ke všemu, co si rodina zamane. Jednoznačně vyjadřuje, jaké bydlení společnost jednadvacátého století potřebuje.
Obytný prostor se stává centrem bydlení a otevírá se do dalších funkčních zón, v rámci přízemí i směrem nahoru. Jediným pohledem lze obsáhnout jídelní stůl uprostřed, velké kuchyňské pracoviště s návazností na domácí práce, klidné zákoutí se sezením, ale i galerii v patře, od které se mohou, ale nemusí oddělit ložnice. Průhledy interiérem v zimě umocňuje kulisa zahrady a světlo přicházející střechou, přes léto se život domu rozšiřuje o pobyt venku.
-

Snímky / ATW architekti: Ekologické bydlení je nenáročné na provoz a plně propojené s přírodou; Otevřený prostor prosvětlený i střechou dodává pocit volnosti, přírodní materiály působí příjemně na psychiku; Dům je vytápěný sluncem přes velké skleněné plochy obrácené k jihu, které jsou v létě zastíněny vnějšími žaluziemi; Zvenku neokázalý, tvarově jednoduchý dům uvnitř rodině poskytuje komfortní bydlení.

Celková podlahová plocha: 253 m2
Materiálové řešení:
tepelně izolační tvárnice vylévané betonem a další tepelná izolace 12 cm, omítka s bílou malbou, dřevěná okna opatřená vnějšími kovovými žaluziemi, v interiéru dřevěné stropy a podlahy
Způsob vytápění: sluneční paprsky a teplovzdušné přitápění spojené s řízeným větráním s rekuperací (předávání tepla z odvětrávaného vzduchu čerstvému).
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů