Středa, 24. dubna 2024

Elektřina podraží, cena plynu klesne

Elektřina podraží, cena plynu klesne

Praha - Energetický regulační úřad dnes oznámil výši svých poplatků. Určil tak vývoj cen elektřiny a plynu. Domácnosti čeká nejen zdražování.

Zatímco cena elektřiny půjde od Nového roku vzhůru, plyn se se vydá opačným směrem.

Cena plynu poklesne konkrétně o 4,2 procenta. Naposledy přitom plyn zlevňoval minulý měsíc, když domácnosti začaly platit o 5,5 procent méně.

Může za to poptávka

Elektrická energie naopak v průměru podraží o 7,9 procent. Uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda ERÚ Josef Fiřt.

"Průměrný nárůst regulovaných položek je pouze 1,2 procenta, neregulovaná cena silové elektřiny poroste v průměru o 16 procent," řekl podle ČTK Fiřt.

Za zdražováním podle něj stojí vysoká poptávka po celé Evropě.

Loni ERÚ poplatky zvedl o 4,3 procenta. Konečnou cenu elektřiny pro domácnosti přibližně ze 40 procent tvoří náklady na vlastní proud, asi 16 procent daň z přidané hodnoty a zbylou část pak zmíněné poplatky.

Podle jednotlivých regionů pak bude nárůst cen následující: v jižních Čechách a na jižní Moravě tedy u zákazníků E.ON Distribuce to bude 8,7 procenta, u Pražské energetiky 7,9 procenta a u domácností s dodávkami od ČEZ Distribuce 7,6 procenta, uvádí ve své zprávě energetický úřad.

Na začátku letošního roku cena elektřiny v Česku vzrostla o necelých devět procent. "Pro jednotlivé zákazníky však bude důležitý růst v jednotlivých tarifech a nikoli průměr," řekl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Zdražování již naznačil předchozí vývoj aukcí elektrické energie společnosti ČEZ. Když na konci srpna uzavřela druhé kolo aukcí, bylo jasné, že velkoobchodní ceny energie stoupnou o 16,9 procenta. Tedy na horní hranici toho, s čím mohl ČEZ počítat.

To už tehdy signalizovalo zdražení proudu zhruba o šest procent, protože tato tak zvaná silová energie tvoří asi 40 procent konečné ceny pro spotřebitele, vysvětloval tehdy Alan Svoboda, manažer energetické společnosti.

"Tento výsledek je nad očekáváním, je to výborná zpráva pro ČEZ a jeho akcionáře, horší pak pro odběratele," řekl pro ČTK analytik Global Brokers Tomáš Kaňka.

Rozhodovala aukce

Pro určení velkoobchodních cen elektrické energie využívá ČEZ aukcí, ve kterých zájemci nabízejí, za kolik mají zájem dané množství koupit.

Výsledkem prvního kola, které proběhlo 22. srpna, bylo rozmezí nárůstu 10,8 až 17,1 procenta. Díky tomu se určila především horní mez, nad kterou zdražení jít už nemůže.

V rámci aukce se však draží pouze asi pět procent toho, co český trh spotřebuje. Výsledky však pro ČEZ znamenají signál, v jakých cenových relacích jsou ochotni se jeho zákazníci pohybovat a kolik jsou ochotni zaplatit za velkoobchodní megawatthodinu.

Při aukci se obchodovaly 3 terawatthodiny, zatímco v Česku je potřeba 66 terawatthodiny.

První kolo přineslo výslednou cenu 1220 korun za megawatthodinu, pokud by zvýšení bylo skutečně 17,1 procenta.

Zdroj: www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů