Pátek, 19. dubna 2024

Freiburg, solární město budoucnosti

Němečtí vědci prorokují solární energii obrovskou budoucnost.
Freiburg, solární město budoucnosti
Dům na muří noze. Tak vypadá jedno z turistických lákadel dvousettisícového Freiburgu na jihozápadě Německa. Na útlém podstavci se tyčí několikapatrový válec s bytovými jednotkami. Ze střechy domu ční panely solárních baterií.
Ty se automaticky natáčejí tak, aby vždy zachytily co nejvíc slunečních paprsků. Nezávisle na nich se otáčí za sluncem i obytná část domu. Do prosklených pokojů tak celý den míří maximum světla. Zadní, severní část téhle "slunečnice" je tak pořád ve stínu.
Nevadí, ani nemá okna. Je důkladně izolovaná proti chladu a jsou v ní sociální zařízení a skladové prostory.
Pro turistu je dům za zhruba půl miliónu eur (čtrnáct miliónů korun), využívající slunce pro výrobu elektřiny i jako přímotop, jen atrakcí. Ale pro spoustu německých byznysmenů je symbolem průmyslového odvětví budoucnosti. A jeho Mekkou je v současnosti právě Freiburg.

Solární svět na dosah
Němečtí vědci prorokují solární energii obrovskou budoucnost. Zatímco dnes mezi zdroji převažují nafta, plyn a uhlí, situace se podle nich dramaticky změní.
"V roce 2050 bude mít sluneční energie nejméně čtvrtinový podíl, o půlstoletí později už bude jasně dominovat," tlumočí prognózy vědců Karin Schneiderová, mluvčí ISE - Institutu pro solární energetické systémy. Ten je součástí renomovaného výzkumného Fraunhofer Institutu ve Freiburgu.
Inženýři v ISE vyvíjejí nové typy solárních buněk a panelů - ty už nepotřebují ani sluneční paprsky, energii vyrábějí i při zatažené obloze. Sluneční energie se přitom může uplatnit skoro kdekoli. "Pracujeme třeba na vývoji mobilních telefonů, které bude napájet jen slunce," vysvětluje Schneiderová.
Odborníci se mohou ještě přít o to, zda energií budoucnosti bude hlavně slunce, nebo vodík, nebo nějaký jiný zdroj. Podstatné však je, že s obnovitelnými zdroji už teď počítají němečtí podnikatelé.
Ti hodlají do těchto zdrojů v příštích patnácti letech investovat dvě stě miliard eur. Obor přitom zaměstná statisíce lidí.

Dvacetiletá podpora
Čím to je, že zatímco v Česku je využití solární energie v plenkách, náš západní soused už obor úspěšně rozvíjí?
Do určité míry za to může i jiné vnímání tragické havárie atomové elektrárny v Černobylu. Ta naladila německou veřejnost nejen proti do té doby perspektivnímu jádru, ale vytvořila zároveň i dobrý image všemu, co je ekologické.
V západní části Německa pak došlo k ideálnímu propojení zájmu veřejnosti s politickou podporou, vědou a byznysem.
"Od roku 2004 platí v Německu nový zákon o podpoře využití sluneční energie. Ta je zatím drahá, ale díky podpoře už může konkurovat klasickým zdrojům," potvrzuje význam státní podpory Andrea Ockerová, šéfka oddělení vnějších vztahů freiburské firmy Solar Fabrik.
Stát vykupuje solární elektřinu za pevnou a dobrou cenu a zaručuje, že to bude dělat ještě dalších dvacet let. Výrobce - což může být jak prostý majitel solárního domu, tak specializovaná firma - sluneční energii dodává do normální sítě.

Průkopnický Solar Fabrik
Díky takové podpoře uživatelům se rozvíjí i Solar Fabrik. Společnost začínala před deseti lety s pěti lidmi. Od té doby se mnohonásobně rozrostla a obrat z prodeje solárních zařízení už počítá v desítkách miliónů eur.
"Poptávka přitom neustále převažuje nad nabídkou," dodává Ockerová.
Návštěva firmy svědčí o tom, že tamní podnikatelé dbají na pověst freiburského ekologického zázraku. Kancelářská budova je samozřejmě obložena solárními panely, ale pyšní se i speciálním ekologickým větráním.
Velká vstupní hala má ventilaci v podlaze, která ústí venku v komorách pod zemí. V létě se tak díky vrstvě půdy horký venkovní vzduch, proudící do haly, výrazně ochlazuje.
V zimě je zase teplejší. Šetří se tak náklady na klimatizaci celé budovy.

Nejsou to jen Zelení
"Solární energie je prostě sexy," vysvětluje Franziska G. Breyerová, jež na freiburské radnici vede kancelář starostky. Vyvrací přitom názor, že za místním solárním a vůbec ekologickým boomem je strana Zelených - současná starostka je právě z této strany.
"Samozřejmě, že Zelení mají k ekologii blízko. Ale taková koncepce se prosazovala už za předchozího sociálnědemokratického starosty," říká Breyerová.
Podstatné podle ní je, že se na ekologické tváři města a okolí shoduje drtivá většina obyvatel a podnikatelů.
"Jsme dnes ve využívání solární energie v Německu jedničkou. Ale pro budoucnost je důležitá i výchova k ekologii. I proto osazujeme solárními panely už polovinu všech škol," dodává.

Tajemství pasívních domů
Výstavní freiburskou čtvrtí je Vauban. Dříve tu sídlila francouzská armáda. Pak si ale vzali Vauban do parády architekti a firmy zaměřené na ekologické bydlení.
Pověstný dům na muří noze se natáčí za sluncem právě ve Vaubanu, je ale jen špičkou ledovce: Na ekologii je postavena celá čtvrť.
"V našich solárních domcích bydlí třeba lidé trpící dýchacími obtížemi nebo kožním onemocněním," vysvětluje Boris Kauth z firmy Solarsiedlung, jež projektuje i takzvané pasívní domy. Škodlivé zplodiny z klasického vytápění totiž ve Vaubanu nemají místo.
Pasívní dům spotřebuje jen pětinu energie na rozdíl od konvenčního bydlení. Stěny mají důkladnou, aspoň třiceticentimetrovou izolaci. Okenní skla bývají trojitá. Zdi jsou často ze dřeva, ventilace je na stejném principu jako v hale Solar Fabrik. Podobných domů je ve Freiburgu přes čtyři sta, v celém Německu asi šest tisíc.
Vaubanské sídliště s několikapatrovými bloky jde ovšem v ekologii do důsledků. Garáž u domu tu nepovolují. Na opačných koncích sídliště jsou dvě velké garáže společné, a ještě se za místo v nich platí dost peněz.
Díky tomu mohou hrát na ulicích sídliště kluci fotbal, jen si musí dát občas pozor na projíždějícího cyklistu.
Pasívní domy jsou dražší než obyčejné, a tak se architekti snaží bydlení zlevnit. Byty projektují menší, ale před domovním blokem je třeba ještě jedna samostatná bytová jednotka.
"Když někomu přijede návštěva, může ji tam ubytovat. Tak se v ní prostřídají návštěvy a ušetří se místo," říká Hans-Jörg Schwander, šéf freiburské cestovní kanceláře Innovation Tours. Ta se zaměřuje na turistiku právě po moderních "ekologických pamětihodnostech" města.

Za architekty jde psycholog
Vrcholem péče o vaubanské obyvatele je podle Schwandera spolupráce architektů s psychology.
"Radí se s rodinami, které chtějí v takové komunitě žít. Nejde jen o to, aby byly nekonfliktní. Ale někdo by třeba mohl závidět druhému, že bydlí ve vyšším patře a má lepší výhled z okna. I takové věci psycholog s novými obyvateli probírá, aby všichni nakonec bydleli podle svých představ," říká Schwander.

Porazili i Bayern
Výmluvnou představu o významu obnovitelné energie pro Freiburg dává i návštěva stadiónu tamního fotbalového klubu. Teď sice hraje až druhou Bundesligu, ale stále si připomíná, že třeba porazil i slavný mnichovský Bayern. Pro solární byznys je ovšem důležitější, že vyhrál i ve freiburském fotbale.
Celá střecha moderního stadiónu, zakrývající čtyři tribuny, je pokryta solárními panely.
Elektřina z nich vyhřívá i zelený trávník. A každý fanoušek to dobře ví.
"Spojení fotbalu, německého sportu číslo jedna, se sluneční energií je její nejlepší propagací," upozorňuje Schwander, který je ochoten s klienty své cestovní kanceláře proniknout i na střechu stadiónu.
"Tamhle na řece jsou zase vodní elektrárny," ukazuje ze střechy pod stadión. Ani vás pak nepřekvapí, když zvednete oči výš, až na horizont - a spatříte otáčející se lopaty větrných elektráren.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů