Pátek, 29. března 2024

Vídeň: Úplné blokády spor o Temelín jen vyhrotí

Vídeň: Úplné blokády spor o Temelín jen vyhrotí
Rakousko má oprávněnou obavu, že Česká republika s ním přeruší bezpečnostní dialog v otázkách Jaderné elektrárny Temelín (JETE), pokud odpůrci jaderné energetiky budou pokračovat v úplných blokádách česko-rakouských hranic. Včera to uvedl český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal po rozhovoru s rakouským ministrem životního prostředí Josefem Pröllem.
Možnosti právních kroků vůči Česku prý rakouská vláda dále zkoumá. Pröll Koukalovi řekl, že pro Rakousko by bylo nejlepším řešením zrušení provozu JETE.
Jako porušení mezinárodních dohod by bylo podle Koukala možné posuzovat totální blokády hranic, jak se stalo minulou neděli na rakousko-českých hraničních přechodech Wullowitz - Dolní Dvořiště a Gmünd - České Velenice.

Blokáda, nebo dialog
Praha by podle Koukala v případě dalších úplných blokád mohla zastavit bezpečnostní dialog, jenž pro ni ve vztahu s Rakouskem vyplývá z takzvané dohody z Melku.
"Samotné blokády hranic jsou právně problematické i bez ohledu na melkskou dohodu," zdůraznil Koukal. Rakousko by v případě zrušení bezpečnostního dialogu přišlo o jedinou možnost, jak dále s Českem jednat o JETE na expertní úrovni.
Agentuře APA Pröll řekl, že v rozhovoru s českým velvyslancem vyjádřil svůj údiv nad kolaudací elektrárny. Rakouská vláda nyní podle něj stále čeká na překlad kolaudačního rozhodnutí a další expertní posudky a až po jejich prostudování chce zvážit případné právní kroky vůči Praze.
Hornorakouské sdružení odpůrců Temelína Atomstopp plánuje další blokády, pokud politikové v Rakousku i Česku nezačnou údajné porušení melkské dohody ze strany České republiky napravovat.
Odpůrci JETE se stále odvolávají na jedno z hodnocení mezinárodních expertních skupin z loňského roku, podle něhož byly v JETE zjištěny "závažné nedostatky", například na vysokonapěťovém vedení nebo na souběžném vedení vysokotlakých potrubí.

Temelín: opět porucha
Druhý blok JETE včera před polednem odstavila závada na systému, který přivádí vodu do parogenerátorů. Oznámil to mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím, že závada je na nejaderné části zařízení.
"Technici předpokládají, že by blok měl být připojen do sítě již během zítřejšího dopoledne," uvedl mluvčí. První blok dodává elektřinu bez omezení. Temelínský reaktor byl naposledy neplánovaně odstaven před dvěma lety.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů