Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sachalin 2: Shell ustupuje Gazpromu

Sachalin 2: Shell ustupuje Gazpromu
Největší zahraniční investice v Rusku přejde pod kontrolu státu. Nadpoloviční podíl na projektu těžby plynu na světě v hodnotě 22 miliard dolarů známém pod jménem Sachalin 2 má získat ruský polostátní kolos Gazprom.
"Dobrovolně" mu ho podle agentury Bloomberg nabídly britsko-nizozemský Royal Dutch Shell a japonské Mitsui a Mitsubishi. Podle analytiků se tak vyhnou nebezpečí, že by byl projekt zastaven kvůli porušování ruských předpisů na ochranu životního prostředí.
Podobným problémům jako Shell čelí v Rusku i další západní investoři - například britský BP. Také jeho potíže může podle odborníků vyřešit prodej jejího největšího plynového pole společnosti Gazprom.

Politická ekologie
O Sachalin 2 se Gazprom začal zajímat loni (v 90. letech, když projekt začínal, Gazprom nabídky na spolupráci ze strany Shellu odmítal). Poté se zjistilo, že projekt porušuje ruské zákony o ochraně přírody (podobné obavy pronesené ekology úřady v 90. letech odmítly a naopak obvinily ekology ze sabotování zájmů Ruska). Vyšetřování prováděné ruskou agenturou na ochranu životního prostředí tak zpozdí plánovaný vývoz prvních kubíků plynu do Japonska o více než půl roku. Firmy tím přijdou o peníze z již domluvených kontraktů.
Shell proto začal jednat s Gazpromem o prodeji 25procentního podílu na projektu. Prodej byl zřejmě projednán v pátek, kdy se setkali ředitelé Gazpromu a Shellu Alexej Miller a Jeroen van der Veer za přítomnosti ruského ministra energetiky. Obě firmy však zatím odmítly jakoukoliv dohodu potvrdit. Stejně tak Mitsui a Mitsubishi zatím nepotvrdily, že prodají Gazpromu každý desetiprocentní podíl na projektu. Představitelé Gazpromu pouze sdělili, že stále zvažují, zda je pro ně nabídka výhodná, když má Shell takové "problémy s ochranou přírody". Nejmenované zdroje citované agenturou Bloomberg tvrdí, že podmínky budou pro Shell méně výhodné, než byla původní nabídka před rokem.
Projekt Sachalin 2, který se skládá z těžebních zařízení, plynovodů a závodu na zkapalnění plynu, vlastní Shell (55 procent), Mitsui (25 procent) a Mitsubishi (20 procent). Firmy navíc mají už od 90. let povolení exportovat plyn a případně i ropu z tohoto naleziště do zahraničí. V Rusku existují pouze dvě další taková povolení, na zbytek vývozu má ze zákona monopol právě polostátní Gazprom. Ten se teď snaží těchto nalezišť i příslušných povolení zmocnit.

Bitva o Čínu
Podobným problémům jako Shell čelí v Rusku i BP a americký Exxon Mobil - úřady tvrdí, že porušují pravidla ochrany přírody, nedodržují podmínky těžebních licencí, technické normy, či dluží peníze na daních. I tyto společnosti mají povolení na vývoz ropy a plynu do zahraničí. Podle analytiků je méně zranitelný Exxon Mobil. Jím vedeného projektu Sachalin 1 se totiž účastní i polostátní ruský gigant Rosněfť. Ten má s Gazpromem dohodu o spolupráci. Analytička z moskevského Carnegie Centra Nina Pousenková ale upozornila HN, že tato dohoda ještě neznamená, že Gazprom nebude tlačit Exxon k prodeji jeho podílu.
Více je ohrožena britská firma BP, která by mohla konkurovat Gazpromu při vývozu plynu do Číny. Gazpromu plyn na vývoz chybí. Proto chce ruský podíl ve firmě TNK-BP, společném podniku BP a ruského oligarchy Viktora Vekselberga. Zajímá se hlavně o sibiřskou Kovytku, největší naleziště plynu v blízké Asii.
Úřady tvrdí, že TNK-BP nedodržuje těžební licenci, protože dodává na ruský vnitřní trh málo plynu. TNK-BP již zahájila s Gazpromem jednání o prodeji části Kovytky. Informoval o tom místopředseda ruské vlády a zároveň šéf správní rady Gazpromu Alexej Medveděv.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů