Čtvrtek, 28. března 2024

Slovenská Slavia si vyhlídla české firmy

Slovenská Slavia si vyhlídla české firmy
Po dravých investičních skupinách Penta a J&T v Česku začíná expandovat další silná společnost ze Slovenska - Slavia Capital.
Tento týden koupila jednadevadesátiprocentní podíl v Agropodniku Jihlava - firmě s miliardovými ročními tržbami, která vyrábí chemikálie, jež se přidávají do bionafty. Jde v krátké době už o třetí investici Slavia Capital do českých společností.
Donedávna skupina v zemi působila především jako investiční a finanční poradce: pro vládu například řídila privatizaci hutí Vítkovice Steel.
Vedle toho ve velkém obchodovala s pohledávkami. Její firma Asset Portfolio Servicing v Česku loni spravovala přes sedmnáct tisíc pohledávek za miliardu korun.
"Naše nová strategie pro Česko se odvíjí od celkové strategie holdingu. Chceme se soustředit na paliva, energetiku a finanční služby," uvedl předseda představenstva Slavia Capital Peter Gabalec. "Nevyhýbáme se ale ani perspektivním projektům z jiných sektorů, příkladem je naše investice do společnosti Czech Aircraft Works."
Právě do továrny na výrobu sportovních letadel Czech Aircraft Works v moravských Kunovicích vstoupila Slavia před čtvrt rokem, drží tu téměř poloviční podíl.
Firma, jež patří do trojlístku největších tuzemských výrobců ultralehkých letounů, plánuje s pomocí peněz od Slavia Capital výrazně rozšířit výrobu. "Chceme se dostat až na pětinásobek současné produkce," uvedl většinový vlastník leteckého výrobce Chip Erwin.
Od loňska má Slavia za sebou také první český obchod v energetice: koupila firmu Cinergetika v Ústí nad Labem, kterou ale záhy prodala skupině podnikatelů kolem Tomáše Pitra.
Slovenská skupina se nyní zaměřuje především na biopaliva. Právě proto koupila jihlavský Agropodnik. Ten zaměstnává sedmdesát lidí, má téměř miliardové roční tržby a má se stát pro Slavii klíčový v celém řetězci výroby biopaliv.
Na Slovensku už firma drží téměř dvoutřetinový podíl ve společnosti Progress Trading, která vyrábí a distribuuje minerální oleje a také přimíchává biopaliva do pohonných hmot.
Slavia se chce stát na trhu biopaliv silným středoevropským hráčem, chce je prodávat i do Polska a Maďarska.
Slavia drží podíly ve firmách obvykle dva až pět let, poté je se ziskem prodává. "Kupujeme společnosti, u kterých vidíme perspektivu, růstový potenciál, které lze rozvíjet," vysvětluje šéf Slavie Gabalec.
Skupina má na Slovensku podíl například v teplárně Snina, kde plánuje výstavbu nové teplárny a elektrárny na spalování biomasy.
Podle listu Pravda je také favoritem na převzetí většinového podílu v jedné z největších slovenských potravinářských firem Palma-Tumys Bratislava.
Podle Gabalce Slavia nyní cíleně míří ze Slovenska do zahraničí. Kromě České republiky rozbíhá investiční projekty v Polsku a na Ukrajině, ve finančních službách zase expanduje na Balkáně.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů