Středa, 24. dubna 2024

Ekologické daně příští rok zdraží elektřinu a uhlí

Ekologické daně příští rok zdraží elektřinu a uhlí

Od ledna příštího roku se bude platit z elektřiny a uhlí nová, ekologická daň. Například proud tak může lidem podražit zhruba o další procento.

Odstupující vláda premiéra Mirka Topolánka včera vzala na vědomí principy a harmonogram nové ekologické daňové reformy, kterou po Česku žádá Evropská unie. Ministr životního prostředí Petr Kalaš po jednání kabinetu řekl, že harmonogramem se bude řídit také připravovaná nová Topolánkova vláda.

Hlavním cílem reformy je motivovat firmy i spotřebitele k co nejmenšímu poškozování životního prostředí a zdraví. Reforma má celkem tři fáze, které se mají postupně zavádět až do roku 2017. První fáze od příštího roku do roku 2010 počítá s ekologickou daní u elektřiny, hnědého a černého uhlí. „Měla by být na úrovni minimální sazby předepsané Evropskou unií. Lze přitom využít výjimky ze zdanění, které navrhujeme u elektřiny pro městskou hromadnou dopravu včetně vlaků a u výroby z obnovitelných zdrojů,“ uvedl šéf odboru ekonomických nástrojů ministerstva životního prostředí Miroslav Hájek.

Kolik to bude stát, není zatím jasné O kolik by měla elektřina a uhlí konkrétně podražit a jaké to bude mít dopady pro spotřebitele i celý průmysl, má navrhnout a do března spočítat ministerstvo financí.

Resort financí zhruba před měsícem oznámil, že sazba u elektřiny i uhlí by měla být zhruba 8,50 koruny za gigajoule, což mělo být mírně nad minimální sazbou EU. Ministerstvo však upozornilo, že jde zatím jen o návrh, který se může změnit.

Podle výpočtů ekonomů by znamenalo v případě proudu zvýšení daně o 8,50 koruny/GJ zdražení ceny pro domácnosti zhruba o procento ročně.

Druhá fáze reformy po roce 2010 má zdanit další energetické komodity, jako je například plyn. Nejprve však mají být spočítány veškeré dopady na ekonomiku.

Ve třetí etapě mezi lety 2014 a 2017 připadá v úvahu rozšíření daní na další suroviny, výrobky a služby

Zdroj: http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů