Středa, 24. dubna 2024

V krajině vyroste 25 větrníků

V krajině vyroste 25 větrníků
Pardubice - Větrné elektrárny budou už za pár let tak běžnou součástí krajiny jako třeba stožáry vysokého napětí. Jen letos se může podle doposud podaných žádostí roztočit na sedmi místech hned pětadvacet nových větrníků.
"Některé ještě čekají na posudky vlivu na životní prostředí, ale většina projektů už získala kladné stanovisko. Poté už mohou žádat o další povolení," říká Lubomír Felcman z odboru životního prostředí Pardubického kraje.
Jen velmi málo lokalit má v Pardubickém kraji dobré větrné podmínky. Podle větrných map se vyplatí postavit elektrárnu především na Svitavsku. Patnáct jich vznikne právě v tomto regionu.
"Větrné mapy ukazují, že vhodné podmínky jsou na místech v okolí Svitav směrem na Jevíčko, směrem nahoru od Borové a Poličky a Moravské Třebové k Lanškrounu," říká soudní znalec v oboru ekologie Jiří Klicpera, který v minulosti vypracovával posudek například na větrnou elektrárnu v oblasti Pohledy-Samoty.

Nejsilnější vítr fouká na Svitavsku

Na Svitavsku vyrostou větrníky v Anenské Studánce, Janově u Litomyšle, Dětřichově, Žipotíně a obci Karle v katastru Ostrý Kámen.
"U nás už stojí dva větrníky a další čtyři se začnou stavět nejspíš už na jaře," říká starosta obce Anenská Studánka Jaroslav Paar.
Dalších devět větrných elektráren plánuje investor v okrese Ústí nad Orlicí v okolí obce Česká Rybná a jeden větrník se roztočí nejspíš už příští rok v Otradově.
Výstavbu větrných elektráren však většinou provází kritika ekologických sdružení i místních obyvatel. S posudky na životní prostředí se zatím potýká projekt větrníků v České Rybné. "Proti byla řada ochránců životního prostředí a místní lidé," říká Felcman z Krajského úřadu.
"Naše obec je v údolí a hlučné větrné elektrárny tu nechceme," říká starosta České Rybné Jiří Žabka.
Ten dodává, že se obec postavila i proti větrným elektrárnám, které měly před časem vzniknout v nedaleké obci Hejnice.
Jako jedna z mála obcí souhalsí s výstavbou větrných elektráren Anenská Studánka. S větrníky mají už své kladné zkušenosti.
"Jsou daleko od bytové zástavby, a nijak nás neruší. Jsou trochu slyšet tak jednou za měsíc, kdy se změní směr větru. Pouze jeden chalupář měl obavy, ale písemný protest nepodal," říká starosta Paar.
Ekolog Jiří Klicpera hnutím, která proti větrným elektrárnám protestují, za pravdu nedává.
"Pokud jsou elektrárny v dostatečné vzdálenosti od domů, žádný hluk slyšet není. Kritiky, že vrtule ve velkém zabíjí tažné ptáky, se neprokázaly. Ani se rovněž nedokázalo, že by elektrárny ohrožovaly zvířata v okolí, jak některá ekologická sdružení tvrdí," říká Klicpera.
"Je však pravda, že v některých místech nepůsobí větší skupina větrníků zrovna pěkně. Viděl jsem větrné farmy v Maďarsku a tam v rovinaté krajině hezky nevypadaly," dodává ekolog Klicpera.

Tabulka

* Větrné elektrárny
Kolik větrníků má vyrůst
v Pardubickém kraji
okres Svitavy
Anenská Studánka 4
Janov u Litomyšle 2
Dětřichov 4
Ostrý Kámen 3
Žipotín 2
okres Chrudim
Otradov 1
okres Ústí nad Orlicí
Česká Rybná 9
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů