Sobota, 20. dubna 2024

Evropská energetická politika: Brusel nepodpořil jadernou energetiku

Evropská energetická politika: Brusel nepodpořil jadernou energetiku

Ekologické organizace také žádají přesnější cíle pro rozvoj obnovitelných zdrojů

(Brno, 10. 1. 2007) -- Evropská komise dnes zveřejňuje balík dokumentů nazvaných „Evropská energetická politika“[1]. Zveřejnění návrhu evropské energetické politiky předcházely spekulace, že Evropská komise v ní výrazněji podpoří jadernou energetiku. K žádnému takovému posunu ale nedošlo a rozhodnutí o jaderných elektrárnách nechává Brusel nadále na jednotlivých zemích.

Dnešní plány Evropské komise si kladou za cíl dosáhnout ekologickou udržitelnost, omezit závislost na dovozech energie a zvýšit konkurenceschopnost hospodářství Evropské unie. V příštích měsících se budou návrhem zabývat jednotlivé státy, aby o něm společně jednaly  a rozhodly na jarním summitu 8. a 9. března. Následně má Brusel v plánu ještě během letošního roku schválit příslušné legislativní kroky.

Pokud jde o oblast jaderné energetiky, v souhrnném návrhu energetické politiky Evropská komise pouze zmiňuje záměr sestavit na vysoké úrovni pracovní skupinu k jaderné bezpečnosti, která by se pokusila v této oblasti navrhnout společná bezpečnostní pravidla.

Podrobnější dokument nazvaný „Návrh ilustračního jaderného programu“[2], který je součástí dnešního balíku, pouze popisuje současný stav jaderné energetiky v Evropské unii, ale nenavrhuje žádné nové iniciativy. Podstatné je, že zmiňuje předchozí a zatím neúspěšnou snahu Evropské komise sjednotit některá pravidla regulující jaderný průmysl. Tuto potřebnou legislativu, navrženou už v roce 2003, ale zatím blokuje Rada EÚ.

„Podporujeme snahu Evropské komise sjednotit principy, podle kterých provozovatelé jaderných elektráren vytvářejí finanční rezervu na vyřazování reaktorů z provozu a na likvidaci jaderných odpadů. V řadě zemí totiž hrozí, že rezerva nebude dostatečná a v budoucnu tak bude muset desítky miliard za likvidaci elektráren hradit státní rozpočet,“ říká Jan Beránek, ředitel Energetickéhi informačního servisu WISE Brno.

Ekologické organizace také požadují, aby evropská energetická politika obsahovala konkrétnější cíle pro obnovitelné zdroje. V tuto chvíli Komise navrhuje určit pouze všeobecný cíl pro podíl obnovitelných zdrojů energie, a to ve výši 20 % celkové spotřeby v roce 2020. Komise by ale měla tak jako dosud určit specifické cíle pro jednotlivá odvětví, tedy pro výrobu elektřiny, dopravu a výrobu tepla.

„V případě elektřiny, kde současné direktivy očekávají podíl 21 % v roce 2010, by se podle podle našeho názoru měl stanovit závazný cíl do roku 2020 ve výši 35 %. V oblasti výroby tepla, kde je současný cíl 12 % v roce 2010, požadujeme zvýšení podílu obnovitelných zdrojů alespoň na 25 %,“ dodává Jan Beránek.

 

Kontakt:

 

Jan Beránek, tel. 604 207 305

[1] „An energy policy for Europe“

[2] „Draft Illustrative Nuclear Programme“

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů