Čtvrtek, 25. dubna 2024

Drahá ropa zvyšuje zájem o auta s nízkou spotřebou

Drahá ropa zvyšuje zájem o auta s nízkou spotřebou
Ceny ropy rostou, a tak motoristé žádají auta s nižší spotřebou. V letošním roce by mohl celosvětový prodej vozidel s hybridním pohonem vzrůst až na půl milionu z loňských 200 000 aut. Vyplývá to z průzkumu, který loni na podzim provedla společnost KPMG. Hybridní motory kombinují benzinový pohon s elektrickým.
Podle většiny ze 150 dotázaných automobilových expertů po celém světě se palivová úspornost a efektivnost stala hlavním kritériem při nákupu nových vozidel.
Spotřebitelé se kvůli vysokým cenám ropy při výběru nových vozů stále častěji rozhodují podle toho, jakou má vůz spotřebu a jak je jeho provoz ohleduplný k životnímu prostředí.
"Největší poptávka se očekává po vozidlech s hybridním pohonem a osobních automobilech nižších tříd. Během následujících pěti let se právě u těchto dvou kategorií očekává největší růst," uvedl partner společnosti KPMG Česká republika Andrew Sutherland.
Téměř třetina oslovených manažerů odhaduje letos nárůst prodeje aut s hybridním pohonem až na 500 000.
"To je pro tyto vozy velký skok, nicméně v porovnání s běžně prodávanými automobily je to stále malé číslo," upozornila mluvčí KPMG Česká republika Kateřina Konečná.
Celosvětově vysoké ceny ropy, které mají na svědomí drahé pohonné hmoty v jednotlivých zemích, budou mít podle většiny oslovených manažerů naopak negativní dopad na prodej sportovně užitkových vozů.
"Na českém trhu je podle našeho názoru hlavním kritériem pro nákup aut příznivý poměr mezi cenou vozu a jeho užitnou hodnotou," sdělil České tiskové kanceláři mluvčí Škody Auto Evžen Krauskopf. Čeští zákazníci podle něj při nákupu automobilu dále preferují dostatečný a variabilní vnitřní prostor a hledí také na to, aby ztráta hodnoty vozu při dalším prodeji byla co nejmenší.
Spotřeba sice také při nákupu vozů v Česku hraje určitou roli, řekl Krauskopf.
Rostoucí cena ropy v globálním měřítku však podle něj nebude mít dramatický dopad na výraznější pokles prodeje vozů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů