Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nový rakouský kancléř by chtěl zavřít Temelín

Nový rakouský kancléř by chtěl zavřít Temelín
Jako červený hadr na býka působí Jaderná elektrárna Temelín na novou rakouskou vládu. Ta předchozí sice proti Temelínu brojila, ale ve vládním prohlášení se tento problém komplikující vzájemné vztahy mezi Vídní a Prahou neobjevil.
Ve včerejším prvním vystoupení v parlamentu, kde představil hlavní body programu své vlády, kancléř Alfred Gusenbauer slíbil, že jeho kabinet se bude zasazovat o "nulovou variantu" pro Temelín.
Jako "nulová varianta" se dříve označoval stav případného neuvedení JETE do provozu. Gusenbauerova sociálnědemokratická strana (SPÖ) na svých internetových stránkách vysvětluje, že nulová varianta dnes znamená "zavření elektrárny". Gusenbauer za svůj výrok o Temelínu sklidil od poslanců potlesk.
"Vyjádření premiéra mě nepřekvapilo. Je to dlouhodobé snažení rakouské strany. Rakušani o to vždy usilovali, ale nemají na to páky. Já si také přeji mnoho věcí. Rakušané mohou protestovat, dávat prohlášení, ale nařizovat nám nic nemohou. Je to výsledek politické situace v Rakousku. Budu paní ministryni zahraničí Ursule Plassnikové vysvětlovat, že to nepřipadá v úvahu," řekl včera HN český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Nový kancléř před rakouskými zákonodárci rovněž zopakoval, že jaderná energetika pro novou vládu "není udržitelnou formou získávání energie" a není pro Rakousko alternativou.
Minulý týden organizace rakouských odpůrců Temelína vydaly otevřený dopis, v němž vyzvaly kancléře, aby urychleně podnikl kroky k podání mezinárodní žaloby proti České republice kvůli Temelínu.
Rakouským odpůrcům Temelína se nelíbí, že kancléř Gusenbauer stále ještě nepodnikl žádné kroky k podání mezinárodní žaloby proti České republice. Vytýkají mu především to, že nepověřil ministra životního prostředí, aby podal proti České republice žalobu podle mezinárodního práva kvůli porušení dohod z Melku.
Podle hornorakouských aktivistů porušila Česko ujednání z Melku mezi Prahou a Vídní tím, že nechalo zkolaudovat Temelín bez předchozích dohodnutých bezpečnostních opatření v jihočeské elektrárně.
"Lidé v oblastech hraničících s Českem jsou zklamáni a rozhořčeni. Jednejte teď, dříve než bude pozdě," vyzvali minulý týden odpůrci jaderné energie rakouského kancléře ve své poslední petici.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů