Pátek, 29. března 2024

Vláda chystá revoluci v energetice

Vláda chystá revoluci v energetice
Českou energetiku čeká revoluce. Nová vláda chystá v nakládání s energiemi razantní obrat: zatímco až dosud byla prioritou co největší energetická soběstačnost státu a nezávislost na dovozech, teď se hlavním cílem stává šetrnost vůči životnímu prostředí.
Programové prohlášení nové vlády zcela popřelo Státní energetickou koncepci z roku 2004: ta počítala s dotěžením domácích zásob hnědého uhlí i za ekologickými limity a s rozvojem jaderné energetiky.
Obojí nová vláda výslovně odmítá. Důraz klade na podporu obnovitelných zdrojů energie a především - na šetření.
Cílem vlády je snížení energetické spotřeby české ekonomiky na jednotku HDP do roku 2020 o plných čtyřicet procent.
Energetici mají často o reálnosti plánu pochybnosti: "Znamenalo by to přeorientovat ekonomiku od těžkého průmyslu na služby, zateplit tisíce domů, měnit starší ledničky a mrazničky za úsporné... Myslím, že se to v takovém rozsahu do 2020 nedá čekat, je to kapitálově náročné," říká manažer ČEZ Jiří Borovec, i když jinak důraz na úspory energií chválí.
Podle řady ekonomů jiná cesta není: "Vládní cíl znamená orientaci ekonomiky na služby, což je žádoucí," tvrdí ekonom Patria Finance David Marek.

"České hospodářství je ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi příliš vychýleno ve prospěch průmyslu," říká ekonom David Marek.
K šetření ale domácnosti ani firmy nepřivedou vládní prohlášení, nýbrž ekonomický kalkul. Donutí je k němu zdražování energie, jež předpovídají jak ekonomové, tak energetici: "Šetření je nezbytné. Ale dokud cena energie nestoupne na jistou úroveň, těžko se myšlení lidí změní," tvrdí šéf státní společnosti ČEPS Vladimír Tošovský.
Nový kabinet by rád změnil české teplárenství: "Vláda podpoří využití obnovitelných zdrojů energie na výrobu tepla," říká jeho programové prohlášení. Čeká obor revoluce? A co to udělá s cenou?

Podpora pro biomasu
Většina tepláren dnes vyrábí teplo z uhlí či plynu. Spalování biomasy - v teplárenství nejperspektivnějšího alternativního paliva - se šíří pomalu. "Z velkých výrobců biomasu využívá jen ČEZ, Plzeňská teplárenská a naše společnost. Ale spalujeme jí velmi málo - na trhu skoro vůbec není," říká Zdeněk Duba, šéf firmy Dalkia Česká republika, jedné z největších teplárenských firem u nás. Výroba tepla z biomasy je asi třikrát dražší než produkce z hnědého uhlí. Většina biomasy se od nás ale vyváží do Rakouska, kde se za ni platí nesrovnatelně vyšší ceny. Není tu totiž zatížena DPH, navíc rakouská vláda její spalování masivně podporuje.
"U nás je trend opačný: energetický regulační úřad snížil bonusy za její směsné spalování. Ale biomasy stejně nebude na českém trhu nikdy dost, nemáme dostatek osevních ploch na rostliny vhodné pro spalování. A navíc stát dotuje zemědělce za udržování půdy v klidu," upozorňuje Duba.
Ačkoliv manažer Dalkie jinak podporu zelené energie chválí, varuje i před dalším plánem vlády: před cílenou podporou energeticky soběstačných obcí: "Znamenalo by to podporu malých výtopen. A v tom riziko: domácí malé kotelny na zemědělské odpady zatěžují ovzduší rakovinotvornými dioxiny a furany. Na rozdíl od velkých spaloven totiž nejsou vázány žádnou normou."

Budoucnost: otázky zůstaly
Nová vláda také počítá s novým využitím výnosů z povolenek na emise skleníkových plynů: zatímco dnes používají firmy peníze z prodeje přebytečných povolenek ke zvyšování svých zisků, v budoucnu by tyto výnosy měly směřovat na dotace "do grantů na úspory energií v bytových a rodinných domech, administrativních a veřejných budovách". Právě v bydlení - a také v dopravě - vidí nový ministr životního prostředí Martin Bursík vůbec největší prostor k energetickým úsporám.
Vládní prohlášení ale stále neodpovídá na zásadní otázku: jak se země vyrovná s nedostatkem elektřiny, který energetici předpovídají už kolem roku 2015. Tehdy začnou docházet zásoby hnědého uhlí pro elektrárny. Staré jaderné bloky a vodní elektrárny deficit nenahradí, alternativní zdroje na jeho pokrytí nestačí.
Jak budou v té době Češi energii získávat, to teď neví ani ministr průmyslu Martin Říman, který je za energetiku odpovědný: "Odpoví na to až vládní pracovní komise, kterou zřídíme," řekl.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů