Sobota, 20. dubna 2024

Švýcarsko začalo zvažovat nové jaderné elektrárny

Švýcarsko začalo zvažovat nové jaderné elektrárny
Nejen kvůli naléhavému tématu ochrany klimatu, ale i z pragmatičtějších důvodů se zdá, že jaderná energetika zažívá v celé Evropě renesanci. Rakousko se se svou nejadernou politikou, kterou cílí i na své sousedy, dostává zjevně do menšiny, napsala rakouská agentura APA. O nové atomové elektrárně uvažuje už i Švýcarsko.
Zatímco ještě před několika lety vypadala nová atomová elektrárna ve Švýcarsku jako něco nepředstavitelného, nyní již pravicoví ministři v diskusi o budoucí energetické politice kladou podstatně větší důraz na budování jaderných zdrojů než kdy dříve. Země, která nyní vyrábí 40 procent své elektřiny z jádra (60 procent z vodních zdrojů), by mohla tento sektor ještě rozšířit.
Pravicový ministr vnitra Pascal Couchepin prohlásil, že "staří atomoví bojovníci", ať už z tábora odpůrců nebo přívrženců jádra, pomalu vymírají. Energetiku je třeba řešit pragmaticky: kromě úspor spotřeby a alternativních zdrojů je třeba uvažovat i o nových jaderných elektrárnách.
Levicový ministr energetiky Moritz Leuenberger nedávno "pohoršil" své stranické kolegy tím, že možnost výstavby nové jaderné elektrárny do roku 2030 připustil aspoň jako "jednu z možností". Protože Švýcarsko počítá s nedostatkem elektřiny z vlastní produkce k roku 2020, mělo by zkusit toto mezidobí překlenout plynovými elektrárnami.
To ale pro pravici nepřichází v úvahu už s ohledem na množství oxidu uhlíku, které takové elektrárny vypouštějí do ovzduší.
Podle Couchepina by rozhodnutí stavět plynové elektrárny "silně ohrozilo hodnověrnost klimatické politiky" švýcarské vlády. Za pravděpodobnější proto považuje, že vláda dá energetickým podnikům najevo podporu pro výstavbu nové jaderné elektrárny.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů