Pátek, 19. dubna 2024

Říman: Česku bude chybět elektřina

Říman: Česku bude chybět elektřina
"Kdybych byl car, tak bych stavěl jaderné elektrárny," prohlásil včera na Žofínském fóru ministr obchodu a průmyslu Martin Říman. "Ale jsem jen úd koaliční vlády, tak stavět nebudeme," dodal s odkazem na vládní programové prohlášení. Do něj prosadila Strana zelených slib, že vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových bloků atomových elektráren.
Ministr tak reagoval na otázku, zda podporuje výstavbu nových atomových reaktorů. Bez nich totiž bude podle údajů jeho úřadu v Česku po roce 2009 či 2012 nedostatek elektřiny, i když v současnosti země proud ještě vyváží. Římana podpořil i šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.
"Úvaha "cara" Martina o výstavbě jaderné elektrárny je irelevantní," tvrdí ale předseda Strany zelených Martin Bursík. "Významné je vyjádření kolegy Římana o jeho připravenosti respektovat programové prohlášení vlády, a tedy být vládě loajální."
Říman je ale velmi skeptický k možnosti šetření s energiemi, které je také součástí vládního prohlášení. "Šetřit elektřinou má samozřejmě svůj smysl, ale nečekejme, že je možné ušetřit tolik, abychom nemuseli rekonstruovat staré a stavět nové zdroje. Hospodářský růst s sebou vždy ponese zvýšení spotřeby elektrické energie," tvrdí ministr Říman.
Budoucnost nevidí ministr Říman ani ve využití obnovitelných zdrojů. Připomněl, že v Čechách příliš nefouká a větrné elektrárny tak nejsou řešení. Téměř veškeré vhodné vodní toky jsou už využity, výroba se dá zvýšit maximálně o dvacet procent.
Jen chatrnou nadějí je podle Římana biomasa. "I kdybychom veškeré pole, lesy i parky použili na pěstování energetických bylin a dřevin, jejich spalováním dostaneme jen dvacet procent energie, která se dosud produkuje z primárních zdrojů, jako je uhlí či ropa," zdůraznil Říman.
"My si to nemyslíme," reaguje mluvčí Strany zelených Eva Rolečková. "Nám jde hlavně o to, aby se používání biomasy nastartovalo. Aby tomu stát dal podporu."
Vyjasnit budoucnost české energetiky, o níž mají jednotliví členové vlády různé představy, by měla nezávislá komise. Jejím šéfem se stane předseda Akademie věd Václav Pačes, členy navrhnou politické strany a jejím úkolem bude posouzení dlouhodobých energetických potřeb Česka. "Pačesově komisi" bude trvat zhruba dva měsíce, než vypracuje základní zprávu, co se dá nebo nedá měnit na vládním prohlášení, tvrdí Tomáš Hüner, náměstek ministra průmyslu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů