Sobota, 20. dubna 2024

Kandidátka na francouzský prezidentský úřad se vyslovila pro uzavírání jaderných elektráren

Kandidátka na francouzský prezidentský úřad se vyslovila pro uzavírání jaderných elektráren

Segolene Royalová, kandidátka francouzské Socialistické strany pro prezidentské volby, se v lednu vyslovila pro postupné odstavení reaktorů jaderné elektrárny Fessenheim, která je nejstarší ve Francii. Zároveň podpořila zásadní snížení podílu jaderné energetiky na pokrývání poptávky po elektřině.

Za posledních třicet let - tedy od doby, kdy společnost EdF rozšířila svůj jaderný park na současných 58 reaktorů o výkonu 63 000 MW - se prezidentský kandidát silné strany postavil za omezení jaderných elektráren vůbec poprvé.

 

Během své volební kampaně prohlásila Seqolene Royalová dne 24. ledna: „Francie se neobejde bez jaderných elektráren, ale měla by jejich počet omezit“. Během svého projevu vyzvala ke „klidné debatě“ o jaderné energetice. Zmínila přitom, že jaderné elektrárny představují riziko šíření zbraní a rizikových technologií.

 

„Musíme vlastním příkladem ukázat dalším zemím, které se domáhají práva na civilní využití jaderné energetiky s cílem získat jaderné zbraně, že podíl reaktorů na výrobě energie nemusí být rozhodující a že existují i jiná řešení,“ uvedla Royalová na mítinku ve střední Francii. Opakovaně přitom uváděla příklad Íránu, kterému je podle ní nutné zabránit v rozvoji jaderných technologií.

Segolene Royalová ve svém dopise nedávno zaslaném občanskému sdružení Stop Fessenheim uvádí, že při využití možností zlepšení energetické efektivnosti bude „možné a žádoucí“ co nejdřív odstavit dva tlakovodní reaktory v elektrárně Fessenheim, spuštěné v roce 1977. Hlavním důvodem je přitom obava o bezpečnost reaktorů, které „jsou provozovány delší dobu, než byla jejich projektovaná životnost.“ Elektrárenská společnost EdF již podala žádost o prodloužení povolení k provozu o dalších deset let, přičemž deklaruje, že francouzské reaktory lze bezpečně provozovat minimálně 40 let.

Segolene Royalová trvá na tom, že bude třeba snížit podíl jaderných elektráren na zásobování elektřinou ze současných 80 % na 50 % v roce 2017. „Musíme se odhodlat k postupnému odstavení nejstarších a nejnebezpečnějších reaktorů. Nechci, aby Francie byla slepá k rizikům ani aby se nechala zastrašit mocnou lobby,“ řekla Segolene Royalová.

Zveřejnění těchto záměrů socialistické kandidátky na prezidentský úřad vyvolalo řadu reakcí. Odmítavě se k nim vyjádřil pravděpodobný kandidát za pravicovou Unii pro lidové hnutí (UMP) Nicolas Sarkozy, který bude v případě získání nominace hlavním soupeřem Segolene Royalové v prezidentských volbách. Svoji stranickou kolegyni ovšem kritizoval i socialistický poslanec Christian Bataille, který se domnívá, že neexistují technické důvody pro uzavírání reaktorů před dovršením čtyřiceti let provozu. O způsobilosti reaktorů k provozu by podle něj měl rozhodovat výhradně úřad pro jadernou bezpečnost.

Předseda ASN (francouzský úřad pro jadernou bezpečnost), Andre-Claude Lacoste, uvedl, že nemíní zasahovat do předvolebního boje, ale pokusí se najít způsob, jak vyjádřit svůj názor na věc, aniž by se stavěl na stranu některého z kandidátů. Dodal, že v sousedních zemích jsou provozovány starší reaktory než v elektrárně Fessenheim, a přitom nejsou předmětem debaty během francouzské předvolební kampaně.

Kandidátka Zelených pro prezidentské volby, Dominique Voynet, reagovala prohlášením, že Francie by měla od jaderné energetiky ustoupit kompletně. Všechny reaktory by podle jejího plánu měly být odstaveny do roku 2030.

Nevládní organizace Sortir du Nucleaire (SdN), která dlouhodobě kriticky sleduje problematiku jaderné energetiky, publikovala na svých internetových stránkách reálnou variantu konkrétního postupu, jenž by vedl ke snížení podílu jádra na zmíněných 50 %. Podle této kalkulace by do roku 2020 mělo být uzavřeno 26 až 34 reaktorů. Do roku 2016 by se jednalo o všechny reaktory v elektrárnách Fessenheim, Bugey, Tricastin, Dampierre, St.Laurent a Blayais. SdN dodává, že postupné uzavírání jaderných elektráren nemusí znamenat žádný otřes – omezení vývozu  by společně s náhradou elektrického vytápění umožnilo odstavení dvaceti reaktorů bez nutnosti výstavby nových zdrojů. Zástupci SdN vyzvali Segolene Royalovou, aby jednoznačně přislíbila ústup od jaderné energetiky a zrušení plánovaného projektu výstavby nového reaktoru typu EPR ve Flamanville.

Prezidentské volby ve Francii proběhnou ve dvou kolech na konci dubna a začátku května.

Zdroje: Platts, Sortir du Nucleaire

Kontakt: Jan Beránek, tel. 604 207 305
WISE Brno
Chytálky 24
594 55 Dolní Loučky
email: info@wisebrno.cz
http://www.wise.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů