Pátek, 29. března 2024

Bursík: Ekologické daně zdraží uhlí o 10 pct

Bursík: Ekologické daně zdraží uhlí o 10 pct
Ekologická daňová reforma, jejíž první fázi Česká republika musí začít zavádět od ledna 2088, přinese asi desetiprocentní zdražení cen uhlí. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík. Ceny plynu a elektřiny podle něj v souvislosti s reformou vzrostou zanedbatelně.

Ekologická daňová reforma bude v první fázi znamenat zdanění energetických produktů a elektřiny. Termín leden 2008 stanovila Evropská unie. Druhá fáze, která by se měla týkat opět zdanění energií, ale i revize současných ekologických poplatků a opatření v dopravě, by měla začít po roce 2010. Ve třetí etapě mezi lety 2014 až 2017 připadne v úvahu rozšíření daní na další surovinové zdroje, výrobky, služby a využití přírody.

Hlavním cílem reformy je podpořit firmy i spotřebitele k chování, které povede k nižšímu poškozování životního prostředí a zdraví. Vláda chce, aby reforma byla ve všech etapách nevedla ke zvýšení celkové daňové zátěže. Výnosy zvýšeného zdanění budou použity na snížení jiných daní. Už letos musejí být přijaty zákony, které umožní změnu od ledna 2008.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů