Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bezpečnost především - hlavní zásada nukleárního programu

Bezpečnost především - hlavní zásada nukleárního programu
Jaderná energetiky v sobě dodnes nese tíživé stigma Černobylu, což je jeden z hlavních faktorů, proč jsou k této alternativě při všech výhodách, které s sebou nese, výhrady. Nicméně právě černobylská katastrofa iniciovala proces přísné regulace a vývoje nejrůznějších bezpečnostních opatření, které atomovou energii řadí v současné době mezi vysoce bezpečné a ekologicky "čisté" řešení. Riziko, jaké představuje jaderný materiál, který by se vymknul kontrole, je zjevné, a tak vznikl precizní bezpečnostní systém, mezinárodní standardy i řada specializovaných řešení, jejichž smyslem je zabránit jakémukoli nebezpečí spojenému s provozem jaderných zařízení, která obvykle podléhají ve všech zemích zvláštnímu režimu - ať jde o jaderné elektrárny, nebo výzkumné instituce.

Příkladem může být oprava maďarské jaderné elektrárny Pacs, kde nedávno skončily tříleté opravné práce v bazénu určeného k výměně jaderného paliva druhého bloku elektrárny. Při incidentu označeném stupněm tři na mezinárodní stupnici jaderných událostí INES zde došlo v roce 2003 při promývání palivových kazet novou technologií francouzské firmy Framatom ANP k poškození palivových kazet. Celkem bylo poškozeno 30 palivových kazet, tedy téměř 6 tun jaderného paliva. Mezinárodní tendr na provedení prací vyhrála společnost TVEL. Nyní může rektor opět zahájit provoz na plný výkon. Neocenitelné jsou také nově nabyté zkušenosti při odstraňování následků jaderné nehody.

Unikátní projekt za účasti týmu ruských a maďarských vědců a odborníků z deseti institucí si vyžádal výrobu několika desítek speciálních zařízení a stovek pomocných nástrojů. Specialisté z Výzkumného ústavu jaderných reaktorů (NIAAR) v Dimitrovgradu nejprve sestrojili maketu pracovní plošiny pro vytažení speciálního kontejneru pro promývání palivových kazet. Na ní proběhlo jednak vyladění technologií a jednak školení ruských a maďarských techniků, kteří opravné práce prováděli. Reálná plošina, vyrobená Ozerským závodem nestandardních zařízení, vážila 26 tun, při rozebírání kontejneru a vytahování poškozeného paliva bylo použito na 185 různých typů nářadí. Speciální pouzdra na poškozené palivové kazety a pevné jaderné odpady (celkem 100 kusů) vyrobil ruský Mašinostrojitělnyj závod (dodává mj. palivové kazety pro české jaderné elektrárny). Tato pouzdra budou uložena společně s běžným vyhořelým palivem v chladícím bazénu elektrárny.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů