Sobota, 20. dubna 2024

Úspory jsou hitem, zatím ale spotřeba energie stále roste.

Úspory jsou hitem, zatím ale spotřeba energie stále roste.
Loni vzrostla spotřeba elektřiny v Česku na 59,35 TWh, porovnáním s rokem 2005 lze spočítat, že to bylo o 2,9 % víc. Vyrobilo se přitom 77,8 TWh, ale to je tzv. čistá výroba. K tomu se ještě vykazuje výroba hrubá, která zahrnuje i výrobní spotřebu elektřiny. Dovoz byl loni o 7,2 procenta nižší než rok předtím a činil 11,4 TWh. Proč dovážíme, když vyrábíme sami dost? Společným jmenovatelem je liberalizovaný trh s elektřinou, na kterém může nakupovat i prodávat každý obchodník s licencí. Dovozcem je v omezené míře i ČEZ.

Na dovoz mají vliv výpadky ve výrobě nebo v přenosové síti, kdy nás sousedé "zachraňují" před blackoutem. Někdy může být výhodné elektřinu raději dovézt než platit sankce za nesplnění smluvní dodávky.

Vývoz loni klesl o 3,5 procenta na 24 TWh, byla to ale skoro třetina vyrobené elektřiny. Vyváží hlavně ČEZ a podle ekologických kritiků by to neměl dělat, ale měl by méně vyrábět. Ekonomové namítají, že by stát dostal méně daní a dividend a řada lidí by ztratila zaměstnání.

A ceny? S těmi je to nejsložitější, jak ví každý čtenář faktur od distribuční společnosti, i když již třeba pochopil, co je to silová elektřina. Obchodník si musí navíc dobře spočítat, kolik nakoupí elektřiny zimní, letní, špičkové apod., také může nakupovat burzovní i mimoburzovní kontrakty pro budoucnost. Cena tedy není jen jedna, jiné už to ale nebude.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů