Čtvrtek, 25. dubna 2024

Austrálie vymění do roku 2010 klasické žárovky za šetrnější

Austrálie vymění do roku 2010 klasické žárovky za šetrnější
Je to maličkost, která má přinést velkou změnu. Austrálie se stane první zemí na světě, která nahradí klasické žárovky úspornějšími fluorescentními. Ministr životního prostředí Malcolm Turnbull slíbil, že výměna se uskuteční do roku 2010. Vyzval k následování další země. Dosud se podobným nápadem zabývali jen zákonodárci ve státě Kalifornia, podobný program zvažoval i Fidel Castro.

"Zákaz používání tradičních žárovek na celém světě by snížil spotřebu o množství, které se rovná pětinásobku roční spotřeby Austrálie," citoval ministra Turnbulla list Sydney Morning Herald. "Klimatické oteplování je výzvou pro celou planetu. Nabádám ostatní země, aby přistoupily k ekologičtějším produktům," řekl Turnbull.

Argumentuje, že prostá výměna žárovek je nejefektivnější cestou, jak snížit emise skleníkových plynů. Zmínil údaje, podle kterých elektrická svítidla vytváří tolik emisí, které se rovná 70 procentům škodlivin z aut.

Austrálie, která se nepřipojila ke Kjótskému protokolu, přitom neměla u ochránců životního prostředí nejlepší pověst. Teď se to může změnit.

Rozhodnutí totiž podpořil i australský pravicový premiér John Howard, který měl k ekologickým tématům značně rezervovaný postoj. Ekologickou agendu měla zatím v programu spíše levicová opozice. Premiérova smířlivější vyjádření mohou být motivována blížícími se všeobecnými volbami, ale i katastrofálními požáry, které pronásledují poslední měsíce nejsušší kontinent. Průzkumy naznačují, že dříve opomíjená ekologie získává v očích voličů na významu.

Proto jsou Australané s plánem většinou srozuměni. Ministr Turnbull navíc zmínil některé výjimky, například osvětlení v nemocnicích.

Není to přitom jediný nápad, jak šetrně využívat přírodní zdroje, který vzešel z Austrálie. Před časem vedla vlna sucha k nápadu na spořivé modely sprch a toalet.

Mluvčí ministerstva Sarah Stocková popsala postup, jaký si představuje vláda v případě žárovek. Namísto restrikcí a pokut chce v první fázi vsadit na "šarmantní ofenzívu", která má přesvědčit o výhodách modelu výrobce, obchodníky, vývozce i spotřebitele.

Někteří z nich už zareagovali. Například řetězec Wal-Mart oznámil, že chce v příštím roce prodat 100 milionů fluorescentních žárovek. Společnost Philips chce zastavit výrobu starých žárovek do roku 2016.

Zatím vyznívá poměr ve prospěch starých žárovek, jejichž princip se za uplynulých 125 let nezměnil. Jin Chew, který vlastní obchod s elektrospotřebiči v Sydney, uvedl, že poměr starých a nových prodaných žárovek je zatím zhruba 5:1. Změna uvažování si podle něj vyžádá jistý čas, než lidé ocení novou věc.

Nevýhodou klasických žárovek je, že 90 procent spotřebované energie se mění na teplo. Mnohem účinnější fluorescentní žárovky, u kterých je veden proud argonem, spotřebují na svícení daleko méně energie.

Přesto nejsou tak docela bez vady, obsahují některé škodlivé prvky. Některým zákazníkům také vadí jejich namodralé světlo. Úspora energie to ale v očích expertů naprosto převáží.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů