Čtvrtek, 28. března 2024

Revoluce podle Barclays

Revoluce podle Barclays
Svět je na pokraji energetické revoluce, jež bude po řadu let dominovat finančním trhům a poskytne silný stimul globálnímu ekonomickému růstu. Uvádí to výroční analýza Barclays Capital, divize investičního bankovnictví britské banky s bilanční sumou přes 986 miliard liber.

Tim Bond, vedoucí týmu, který Equity Gilt Study připravil, předpovídá, že "až se budou psát knihy historie, posledních pár let bude zřejmě hodnoceno jako bod obratu globálního ekonomického řádu".

Podle studie potřeba uspokojit očekávané zvýšení globální poptávky po energii v příštích 25 letech o 50 % a zároveň snížit závislost na uhlovodíkových palivech, jež nyní pokrývají 80 % světové spotřeby a způsobují oteplování, budou mít "klíčový význam pro chování jak trhů se zbožím, tak trhů finančních". Na rozdíl od očekávání většiny analytiků v londýnské City Barclays Capital soudí, že "proces by se měl projevit jako nesmírně stimulující pro ekonomický růst".

ENERGETICKÝ ŠOK bude silný jako technologická revoluce a zřejmě přiláká obdobně velkou sumu globálního kapitálu. To by mohlo vyvolat boom na trzích a možná i bublinu akcií souvisejících s energií.

Barclays je přesvědčena, že investice potřebné k novému energetickému řádu budou přilákány pouze tehdy, pokud budou vlády spolupracovat s cílem vytvořit jasný regulační rámec, v němž by podniky a investoři mohli plánovat dlouhodobé infrastrukturní projekty. Bez tohoto jasného rámce hrozí perspektiva nedostatečných investic, které by vedly k "vyšším cenám energie, trvalé inflaci a mnohem pomalejšímu reálnému ekonomickému růstu - a globální oteplování by zrychlilo", varuje banka.

Alokaci aktiv by investoři měli soustředit na firmy ulehčující nedostatek energie a závislost na tradičních palivech. Mohlo by jim to přinášet velké výnosy, soudí Tim Bond.

AUTOR: Karel Ježek
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů