Pátek, 29. března 2024

Fondy privátního kapitálu míří do energetiky.

Fondy privátního kapitálu míří do energetiky.
Ve Spojených státech je na spadnutí největší operace fondů privátního kapitálu všech dob. Společnosti Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a Texas Pacific Group spojily síly a ukuly plán na pohlcení amerického energetického koncernu TXU. Oslovený souhlasí. Nabídka nájezdníků ve výši 69 až 70 dolarů za akcii vyhlédnuté utility včetně převzetí jejích dluhů dává dohromady gigantickou sumu 44 miliard v zámořské měně. O záměru informovala agentura Bloomberg, o souhlasu TXU zase CNN.

Pokud oba investoři přejdou od slov k činům, překoná KKR vlastní historickou laťku, kterou si nastavil koupí firmy RJR Nabisco v roce 1988. Toto dosud nejdražší převzetí obnášelo 25,1 miliardy dolarů, událo se však v době, kdy měl dolar podstatně silnější kurz než v současnosti.

TXU VSTOUPILA do širšího povědomí potížemi s ekologickými aktivisty. Ti se snaží zabránit tomu, aby podnik zdvojnásobil přítomnost v síti texaských elektráren na spalování uhlí. Nyní by spor mohl utichnout, protože podle agentury Reuters chtějí KKR a Texas Pacific Group upustit od plánované výstavby hned osmi z celkem 11 nových elektráren. Cíl je zjevný: získat si podporu ekologů a dosavadních kritiků TXU.

Oba fondy se také nechaly slyšet, že se zasadí o co největší snížení emisí CO2 ze zařízení své kořisti. I to je podaná ruka oponentům - ti vinili TXU z toho, že elektrárenská expanze drasticky zvýší úniky škodlivin.

Koncern TXU má na základě vlastních údajů 2,3 milionu zakázníků a měl by podle analytiků oznámit ještě v tomto týdnu zisk za loňský obchodní rok ve výši 2,5 miliardy dolarů. Kurz cenných papírů se díky důslednému zacílení na texaský trh od roku 2002 více než zdesetinásobil.

V pátek skončilo obchodování s akciemi TXU na 60 dolarech, nabídka KKR a Texas Pacific Group přidává k této ceně 15-17procentní bonus.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů