Pátek, 29. března 2024

Drahá ropa výrazně posílila šance paliva z mořských řas

Drahá ropa výrazně posílila šance paliva z mořských řas
Výroba alternativní energie z mořských řas dlouho vypadala jako docela ztřeštěný nápad.

Lisa Morgenthalerová-Jonesová na něj ale vsadila vše. Majetek i budoucnost. Společně s manželem budují v San Francisku ekologickou farmu. Jsou zatím průkopníky, nemají před sebou mnoho zavedených příkladů. Podobných firem ale rychle přibývá. V rozhovoru pro list New York Times začínající podnikatelka připouští, že jde o nejistý podnik. Ale právě proto ji přitahuje. Potřebuje prý jen nutné investice a trochu štěstí.

"Je to sklizeň s nejistými plody," říká. Jejich firma LiveFuels teď hledá partnery k podnikání. Manželé chtějí nakoupit rybí sádky, kde budou řasy pěstovat.

Šetrně k přírodě

Podobných společností, které se zaměřily na obnovitelné přírodní zdroje, vzniká na obou březích Atlantiku poslední dobou víc.

Nové podniky rostou i ve Švédsku či ve Francii. Připomíná to internetový boom před deseti lety. Alternativní paliva podporuje i americký prezident.

"Etanol a bionafta nám zlepší kvalitu životního prostředí. Vhodná politika nesníží počet pracovních míst, naopak je podpoří," uvedl George Bush během své cesty po Latinské Americe.

Nahrazování fosilních paliv ekologickými vyžadují i směrnice Evropské unie. Biopaliva mají velký potenciál: francouzská vláda už rozhodla, že 15 procent aut, která zakoupí, musí jezdit právě na ně.

Biopaliva jsou ale zatím dražší než benzin či nafta. Evropské směrnice, podporující zelená paliva, mají snížit závislost na dovozu ropy. Současně vytvářejí prostor pro využití domácí zemědělské produkce. V Česku se má přidávat do nafty metylester řepkového oleje, který se v zemi už řadu let produkuje, do benzínu zase etanol.

Podnikatelé, jako je Morgenthalerová-Jonesová, věří, že o obnovitelných zdrojích se brzy začne hovořit jako o výnosném druhu podnikání.

"Zajímají nás rovným dílem kroky k ochraně přírody, stejně jako částky, které jednou vyplatíme investorům," uvedl v listu Los Angeles Times kalifornský finančník David Shaw, který se zabývá investicemi do ekologických projektů.

Pěstování řas nepřinese podle mladých podnikatelů úspěch hned. Proto jim vyhovuje, že mohou v sádkách pěstovat souběžně i sumcovité ryby, jistý zdroj příjmů. Výroba biopaliva bude něčím navíc.

Čistá energie

Načasování bylo každopádně správné. Vysoké ceny ropy se doplňují se znepokojivými zprávami o globálním oteplování, které se stává jedním z hlavních témat mezinárodních summitů. Výroba energie z mořských řas je ovšem teprve v počátečním stadiu.

Jiné zdroje energie šetrné k přírodě, například solární panely nebo výroba etanolu z cukrové třtiny či kukuřice, jsou už mnohem dál. Zastánci neprošlapaných cest ale říkají, že je třeba vyzkoušet i několik slepých uliček, aby výzkum postoupil dál.

Také Morgenthalerová-Jonesová se rozhodla pro pěstování řas až na druhý pokus. Původně chtěla získávat energii z mořského vlnobití, ale objevily se překážky: agresivní mořská voda rychle ničila zařízení, rozmary počasí znemožňovaly jakékoli plány.

Nakonec - po konzultacích s odborníky - se rozhodla pro řasy.

"Nedala bych peníze do projektu, kdybych nevěřila, že bude vydělávat," nepřipouští si pochyby.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů