Úterý, 23. dubna 2024

Bursík vyzval Rakušany: stěžujte si na ventily Temelína

Bursík vyzval Rakušany: stěžujte si na ventily Temelína

Ministr životního prostředí Martin Bursík vyzval Rakušany, aby podali oficiální cestou námitky proti ventilům v Temelíně. Sám již zaslal českému ministerstvu zahraničí odbornou expertizu svého resortu poukazující na možné závady u ventilů, ale bez obdobných výhrad z Rakouska se s tím prý zatím nedá nic dělat. Bursík to uvedl pro rakouský list Der Standard.

PRAHA/VÍDEŇ - "Jakmile bude tato námitka předložena, zasadím se o to, abychom splnili své závazky," dodal vicepremiér a předseda Strany zelených. Zároveň dal najevo určité pochopení vůči rakouské kritice Temelína, protože v Rakousku prý existuje vyšší citlivost pro otázky životního prostředí a také k rizikům jaderných elektráren.

"Ale blokády hranic nejsou žádným řešením," reagoval na další středeční manifestaci ekologických aktivistů na česko-rakouských přechodech.

Bursík z Temelína nemá radost, ale bere ho jako realitu
Čeští zelení podle Bursíka "vidí Temelín jako realitu", i když z ní "nemají žádnou radost". "Argumenty, jimiž bylo dokončení Temelína zdůvodňováno, nebyly korektní. Například nebyly (po spuštění Temelína) odstaveny severočeské hnědouhelné elektrárny. Také není pravda, že by bez Temelína zemi hrozil nedostatek elektřiny. Právě naopak, Česko patří dnes v Evropě k zemím vyvážejícím elektřinu. Vzhledem k trvalým nedostatkům je ale efektivita Temelína nanejvýš podprůměrná," řekl.

Upozornil na to, že zelení prosadili v koaličních jednáních, že vláda nebude připravovat žádné další atomové elektrárny. "Zároveň je ale pravda, že nebylo dohodnuto ani uzavření Temelína," dodal.

Překvapilo jej proto, že rakouská vláda trvá na "nulové variantě", tedy na odstavení Temelína. "Zdá se mi, že to už nějak patří k rakouské politice. Politici vědí, že veřejné mínění je velmi kritické vůči atomové energii a zejména vůči Temelínu." Myslí ale také, že prosazování nulové varianty nebude na rakouské straně patřit "k programu dne".

Na schůzce Římana s Drábovou nebude Bursík chybět
Bursík se zúčastní také čtvrteční schůzky, kterou kvůli únikům mírně radioaktivní vody v jaderné elektrárně Temelín svolal ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.[celá zpráva] Sejde se tam mimo jiné se šéfem ČEZ Martinem Romanem a hlavně s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou, kterou chtěl chtěl kvůli problémům v elektrárně odvolat.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů