Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík: O Drábové rozhodneme na základě studie o Temelínu

Bursík: O Drábové rozhodneme na základě studie o Temelínu

Žádné personální změny jsou výsledkem dnešního jednání o problematice jaderné elektrárny Temelín.

Praha 15. března

Jednání se zúčastnili ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, předsedkyně SÚJB Dana Drábová, generální ředitel ČEZ Martin Roman a ministr životního prostředí Martin Bursík. Drábová tak nadále zůstává ve funkci předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Účastníci jednání se dohodli na vypracování materiálu s popisem poruch v jaderné elektrárně Temelín od jejího uvedení do provozu. Materiál bude dále obsahovat konkrétní činnosti SÚJB, navrhovaná opatření k poruchám a již provedená konkrétní opatření.

Materiál by měl být vypracován do měsíce. Poté ho projednají ekonomičtí ministři, popřípadě celá vláda. "Případné personální důsledky bude moci vláda vyvodit až po prostudování této zprávy," uvedl Bursík.drabova_300.jpg

V Temelíně došlo začátkem března dvakrát po sobě k úniku radioaktivní vody. V prvním případě vyteklo v uzavřené místnosti v kontrolovaném pásmu 2000 litrů chladící vody s kyselinou boritou. Příčinou byl otevřený kohout, který zřejmě obsluha elektrárny zapomněla po kontrole utáhnout.

V druhém případě šlo o únik 1000 litrů radioaktivní vody při tlakové zkoušce v ochranném krytu na horním bloku reaktoru. Zdraví zaměstnanců ani životní prostředí nebylo podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře ohroženo.

Bursík požadoval kvůli těmto událostem odvolání předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Drábové. Ta podle něho nese za problémy klíčovou odpovědnost a místo bagatelizování problémů by měla navrhnout konkrétní opatření a dohlížet na jejich plnění. S tím však nesouhlasil ministr průmyslu a obchodu Říman.

Temelín je podle Romana naprosto bezpečný. Úniky radioaktivní kapaliny způsobil lidský faktor u dodavatelů, nikoli nedostatky systému nebo technologie. ČEZ představil celkem 14 opatření, která výskyt podobných událostí minimalizují, shrnul Říman. K opatřením patří zvýšení počtu mezioperačních kontrol a detailní kontrola všech vydávaných, ale i zpět odevzdávaných dílů.

Spor o dozor

Hlavní rozpor mezi Bursíkem a Římanem byl ale o jaderném dozoru. Bursík požaduje, aby byla nezávislá kontrola zrušena a přešla pod nějaký resort, třeba pod ministerstvo životního prostředí.

Říman v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že přechod pod jeden resort by znamenal oslabení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Ministr průmysl rovněž považuje tvrzení o úniku radioaktivní vody jako havárie za nadnesené. Mírně radioaktivní voda by podle něj člověku ani neublížila.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů