Pátek, 29. března 2024

Drábová ustála problémy s Temelínem

Drábová ustála problémy s Temelínem
Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zůstává ve funkci, křeslo se pod ní ale kvůli nedávným poruchám v Jaderné elektrárně Temelín pořádně kýve. Tak lze shrnout výsledek včerejšího jednání o situaci v Temelíně, k němuž se sešli ministři Martin Říman a Martin Bursík s šéfem elektrárenské společnosti ČEZ Martinem Romanem a právě Drábovou.

Ministři včera uložili Drábové zpracovat analýzu všech poruch, jež se v Temelíně staly od uvedení elektrárny do provozu.

"Potřebujeme informaci o tom, že při těchto událostech existovala adekvátní reakce jaderného dohledu a společnosti ČEZ. Teprve z takové analýzy můžeme odvodit, zda jaderný dohled u nás funguje, nebo ne," prohlásil Bursík po včerejším jednání.

Právě ministr životního prostředí začal volat po odvolání Drábové poté, co v Temelíně došlo v průběhu dvou týdnů hned ke dvěma haváriím (v obou případech vytekla při pracích na údržbě odstaveného prvního bloku elektrárny radioaktivní voda z reaktoru).

Kromě toho je šéfka jaderného dohledu pod ostrou palbou rakouských odpůrců Temelína.

Ti tvrdí, že je zodpovědná za údajné porušování česko-rakouské dohody z Melku o fungování Temelína. "V činnosti českého jaderného dohledu vedeného paní Drábovou existuje řada ještě vážnějších pochybení, než byly dvě poslední havárie. Situace je z mezinárodního hlediska katastrofální, jaderný dohled neplní povinnosti," zlobí se pověřenec hornorakouské zemské vlády Radko Pavlovec.

Drábová nad kritikou včera jen krčila rameny: "Hodnocení kvality fungování státního jaderného dozoru není na nás. Souhlasím s tím, že musíme výsledky své práce prezentovat. A když to nedokážeme, bude na vládě, jak o vedení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost rozhodne."

Na vypracování zprávy o Temelíně má zhruba měsíc.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman po včerejší schůzce zopakoval, že Temelín nepředstavuje bezpečnostní riziko. Obě poruchy, k nimž došlo během tlakových zkoušek, podle něj nejsou ničím výjimečným: "Ve světě se v jaderných elektrárnách pohybuje úspěšnost tlakových zkoušek mezi 70 až 80 procenty, dělají se přece právě proto, aby se zachytily nedostatky." Dodal však, že ČEZ bude chtít po dodavatelské firmě, která na opravě reaktoru pracovala, aby viníky obou nehod potrestala.

Zároveň slíbil změnu systému prací v jaderné elektrárně, aby se tu do budoucna četnost poruch snížila: "Chystáme celkem čtrnáct technických a organizačních opatření na minimalizaci chyb," prohlásil Roman.

Ačkoli manažeři ČEZ nepovažují temelínské poruchy za nebezpečné pro veřejnost, zlobí je kvůli ekonomickým dopadům. Prodlužují totiž odstávku reaktoru o další týdny. A podle expertů na trhy s elektřinou přijde při současných cenách uzavírka tisícimegawattového jaderného bloku jen za jediný den elektrárenskou firmu na víc než dvanáct milionů korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů