Pátek, 19. dubna 2024

Kde se rychle šlape, tam se zdarma svítí

Kde se rychle šlape, tam se zdarma svítí
Majitelé fitcentra v Hongkongu si myslí, že s pomocí autobaterie, několika rotopedů a desítkou nadšených cvičenců může alespoň trochu usnadnit řešení problémů světové energetiky. Sedmadvacetiletá Rita Wongová k tomu chce přispět. A proto jako o život šlape na rotopedu, který má dynamo, z něhož se nabíjí autobaterie, a ta slouží jako zdroj osvětlení posilovny.

"Je to dobrá motivace," říká Rita a ukazuje na stropní zářivky, "můžete pozorovat, jak se spalovaný tuk mění na světlo."

Je to jeden z dílčích projektů hnutí za obnovitelné energetické zdroje, který se snaží využít sílu lidského těla.

Je samozřejmé, že rotopedy hongkongského centra California Fitness neutáhnou ani klimatizaci. Většina z těchto lidsky poháněných systémů se hodí jen pro elektronické přístroje s nepatrnou spotřebou, jako jsou zářivky, mobily nebo hudební přehrávače.

Nizozemská ekologická skupina Enviu například buduje noční klub v Rotterdamu, v němž podlaha tanečního sálu bude přeměňovat vibrace z pohybu tanečníků na elektřinu. K tomu je třeba dát pod podlahu piezoelektrické krystaly, které při stlačení vyrábějí trochu elektrického proudu. Jenže taková podlaha vyjde pěkně draho - sál má rozměr šestkrát šest metrů, takže projekt by vyšel na 260 tisíc dolarů. A jediné, co tenhle vynález umožní, je zajistit část osvětlení sálu.

Praktičtější verzi vyvíjí londýnská firma Facility:Innovate. Je to speciální podlahová krytina, vhodná pro dlouhé chodby metra. Cestující uvedou chůzí do pohybu zvláštní tekutinu v podlaze, která bude roztáčet mikroturbinu.

Americké ozbrojené síly v minulých letech vydaly miliony dolarů na výzkum a vývoj zařízení, jež bude umístěno do podpatků vojenských bot a odtud bude generovat proud, takže vojáci, kteří se pohybují v liduprázdných oblastech, nemusí nosit na zádech těžké baterie.

Fanatikem využití lidské energie je také inženýr David Butcher z Kalifornie. Šlape na rotopedu a vyrábí si elektřinu. Má před sebou náročný cíl: šlapáním vyrobit tolik elektřiny, že si s ní bude moci uvařit ranní šálek kávy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů