Čtvrtek, 28. března 2024

Vítr v Texasu požene elektrárny

Vítr v Texasu požene elektrárny
Hluboko v srdci Texasu usilují nadnárodní energetičtí obři o nové zdroje energie. Nesázejí však na ropu. Volba padla na vítr.

V této zemi, ploché jako lívanec, kde vítr fouká bez přestání, takže porosty pelyňku a medyňku se nepřetržitě ohýbají, se ropné společnosti Royal Dutch Shell, BP a firma, kterou vlastní finanční ústav Goldman Sachs, předhánějí v pronajímání obrovských ploch pozemků místních rančerů. Sázejí na to, že tam postaví největší větrné elektrárny na světě s tisíci turbinami, z nichž každá stojí nějaké dva miliony dolarů.

Bez daňových úlev to nejde

Jenže získávání elektřiny z větru by nebylo výdělečné bez daňových úlev, které americká vláda v minulosti slíbila, ale pak zase zrušila.

Energetické podniky, které investují do větrných elektráren, očekávají, že vlády jednotlivých amerických států zpřísní pravidla pro tradiční energetické zdroje, a to vzhledem k dlouhodobému úsilí o pokles škodlivých emisí a snížení závislosti na ropě ze Středního východu. Proto jsou přesvědčeny, že výroba energií z obnovitelných zdrojů se stane výnosným odvětvím.

Žádné z míst nevypovídá o této hře názorněji než okres Briscoe v texaském regionu Panhandle, kde na území 2300 čtverečních metrů žije na rančích více krav než lidí. A je to jedno z největrnějších míst ve státě Texas. Jenže tamní regulátoři již dlouhé měsíce zvažují, zda schválí propojení této izolované oblasti se sítěmi o vysokém napětí. Tento vývoj pozorně sledují americké státy jako Kalifornie, Colorado, Kansas a Nové Mexiko, které rovněž uvažují o rozvoji větrné energie.

V Texasu se nyní odehrává "parcelová horečka", uvádí Mark Wilby ze společnosti Shell, který má rozvoj větrné energetiky v tomto státě na starosti. Na mapě Texasu ukazuje sílu a vytrvalost větru v jednotlivých oblastech. Shell chce v okrese Briscoe vybudovat na ploše kolem 310 čtverečních kilometrů "elektrárenskou farmu", která má být největší na světě.

Místní majitelé pozemků, kteří vítr odjakživa proklínali, nemohou uvěřit tomu, jaké štěstí je potkává.

Jeden z rančerů, Poke Arnold, říká, že energetické podniky se začínají o tamní pozemky "rvát jako psi" a ceny pronájmů začínají horentně stoupat. Produkce větrných elektráren představovala v roce 2004 globálně jen 0,5 procenta výroby elektřiny. Mezinárodní energetická agentura předvídá, že tento ukazatel poroste, ale přesto by kolem roku 2030 mohl činit jen asi 3,4 procenta celkové výroby. Vítr ovšem nevane pořád. A navíc je potřebná výměra pozemků, na nichž se dají postavit větrné elektrárny, nadměrně rozsáhlá. I kdyby tyto projekty dostaly vládní subvence, přesto by návratnost investic byla nižší než z ropy a zemního plynu. Naopak je méně riskantní a levnější vztyčit anténu, která by měřila rychlost větru, než nasadit při prospekci ropy či zemního plynu vrtná zařízení. Na rozdíl od mnoha jiných zelených energetických alternativ nevyžaduje větrná energetika žádné technické průlomy. Turbiny, jež mění vítr v elektřinu, jsou již na trhu, vyrábějí je například společnosti General Electric a Mitsubishi Heavy Industries, a jsou stále spolehlivější a výkonnější.

Pochybnosti trvají

Steve Westwell z divize alternativních zdrojů ropné firmy BP očekává, že vlády zpřísní pravidla pro výrobce elektřiny, zejména pro ty, kteří emitují kysličník uhličitý, spjatý s globálním oteplováním. To zvýší životaschopnost alternativních zdrojů energie, jako je vítr.

Naopak největší světová ropná společnost Exxon Mobil je k rozvoji větrné energetiky skeptická. Samozřejmě financuje výzkum technologií na výrobu čistých energií, ale vychází z toho, že výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů zatím nemá dostatečné předpoklady, aby mohla využívat výhody velkovýroby. Navíc nechce investovat do byznysu, který musí spoléhat na vládní subvence.

Texas ukázal, kam až větrná energie došla, a jak daleko ještě musí dojít. První větrná elektrárna začala vyrábět elektřinu v roce 1995, tři roky poté, kdy americká vláda rozhodla o daňovém zvýhodnění tohoto odvětví. Generovala však jen 35 megawattů, tedy pouze zlomek produkce průměrné tepelné elektrárny.

Nyní v tomto státu přichází nová vlna zájmu o větrné elektrárny. Začal zápas o získání rozsáhlých pozemků. Původně firmy rančerům nabízely za pronájem pozemků jednorázovou sazbu 7,5 dolaru za hektar a roční licenční poplatek ve výši tří procent tržeb. Ale za několik málo měsíců se už hektar pronajímal za 125 až 200 dolarů a licenční poplatky činí až šest procent z tržeb. Až bude projekt větrných elektráren v texaské oblasti Panhandle dokončen, mohou rančeři za parcelu o výměře 256 hektarů získat kolem 80 tisíc dolarů ročně.

Když už společnosti získaly dostatek pozemků, usilují nyní o to, aby stát Texas vybudoval transmisní vedení z okresu Briscoe. Například Shell žádá 460kilometrové vedení, které bude stát asi 480 milionů dolarů. Ty by zřejmě museli zaplatit odběratelé elektřiny v Texasu. Tamní úřady oznámí své rozhodnutí o projektu v červenci.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů