Středa, 24. dubna 2024

ČPÚ: Domácnosti s plynem budou osvobozeny od ekologické daně

ČPÚ: Domácnosti s plynem budou osvobozeny od ekologické daně
Domácnosti s plynovým vytápěním by podle připravovaného návrhu ministerstev financí a životního prostředí měly být osvobozeny od ekologických spotřebních daní, které Česko zavede od ledna příštího roku.

Náklady za topení zemním plynem se tím o něco přiblíží k nyní výrazně levnějšímu uhlí, které by ekologická daň naopak měla zdražit o zhruba 14 procent. Novinářům to dnes řekli zástupci České plynárenské unie. MF tento návrh, který má být hotov asi v půlce roku, ČTK potvrdilo.
Vytápění domku plynem nyní vyjde na zhruba 28.000 až 29.000 korun, koksem na asi 33.000 korun, dálkovým teplem na přibližně 35.000 korun a elektřinou nejméně na 40.000 korun ročně, vyplývá z údajů Středočeské plynárenské. Platby odpovídají průměrné roční spotřebě tepla 25 megawatthodin. Pro byt 3 1 by částky i spotřeba byly zhruba poloviční.
Majitelé domků, kteří ročně zaplatí za hnědé uhlí kolem 15.000 korun, musí kvůli ekologické dani počítat s tím, že se jejich výdaje zvýší až o tři tisíce korun ročně. Podle unie to může podpořit spotřebu zemního plynu, která v posledních třech letech v tuzemsku pozvolna klesá.
K zatížení paliv spotřebními daněmi podle požadavků EU dojde v Česku po částech. První etapa ale zřejmě nepostihne domácnosti s plynem. "Návrh zákona o dani ze zemního plynu počítá s osvobozením," potvrdil mluvčí ministerstva financí Jaroslav Růžek. "Ekologicky šetrnější paliva, ke kterým patří zemní plyn, by měla být finančně zvýhodňována," uvedl generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl.
Zdražení kvůli ekologické dani by se měla vyhnout i společenství vlastníků a bytová družstva, čímž by ušetřilo peníze mnohem více domácností s plynem. "Hledá se znění, aby z toho společenství a družstva byla vyjmuta také," doplnil manažer unie Oldřich Petržilka.
První fáze ekologické daňové reformy podle únorového vyjádření ministra životního prostředí Martina Bursíka přinese asi desetiprocentní zdražení cen uhlí. Ceny plynu podle něj vzrostou asi o 35 haléřů na metr krychlový a elektřiny asi o tři haléře na kilowatthodinu.
Druhá fáze reformy, která by se měla týkat opět zdanění energií, ale i revize současných ekologických poplatků a opatření v dopravě, by měla začít po roce 2010. Ve třetí etapě mezi lety 2014 až 2017 připadne v úvahu rozšíření daní na další surovinové zdroje, výrobky, služby a využití přírody.

Zdroj: ČPÚ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů