Pátek, 29. března 2024

Itálie: první elektrárna na slunce a plyn

Itálie: první elektrárna na slunce a plyn
První světová elektrárna kombinující plyn se solárním zařízením nalezne konečně praktické uplatnění. Italové nazvali projekt Archimédes - podle antického učence.

Zařízení, o které se léta silně zasazoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Carlo Rubbia, bude postaveno společně italskou elektrárenskou společností ENEL a italským úřadem pro alternativní energii ENEA nedaleko tepelné elektrárny ENEL v Priolo Gargallo u "Archimédových" Syrakus na Sicílii.

Jedná se o investici, která překročí 40 milionů eur.

Provoz 24 hodin denně

Poté, co úřady udělí všechna nezbytná povolení, budou zahájeny stavební práce. Elektrárna má zahájit provoz v roce 2009. Během jednoho roku bude zkonstruován modul o výkonu pěti megawattů umožňující dodatečnou výrobu elektřiny ze slunečního zdroje, schopnou uspokojit celoroční potřeby 4500 rodin.

Uspoří se tak přibližně 2400 tun nafty a sníží se emise oxidu uhličitého o 7300 tun ročně.

Dohoda byla podepsána v úterý v římském sídle společnosti ENEL za přítomnosti ministra pro ochranu životního prostředí Alfonsa Pecorara Scania a profesora Rubbii. Archimédes je všeobecně považován za novou výzvu na poli energetických úspor a ochrany životního prostředí.

Jak přesně vypadá? Jedná se o 360 zrcadel, neboli parabolických kolektorů, které soustředí sluneční paprsky do potrubí naplněného novou solnou tekutinou, se silnou schopností akumulovat teplo. To umožní kumulovat vysokou teplotu během celých čtyřiadvaceti hodin. A navíc za jakýchkoliv meteorologických podmínek.

Tímto způsobem byly překonány klasické problémy spojené s obnovitelnými zdroji energie. Nashromážděná tepelná energie produkuje páru, která je pod silným tlakem naháněna do elektrárenských turbin a zvyšuje výrobu elektřiny. Sníží se tak spotřeby fosilních paliv.

Čistá energie

Práce bývalého ředitele ženevského centra CERN Carla Rubbii se během posledních let zcela soustředila na vývoj tohoto projektu. Cení si jej i v zahraničí.

Španělsko i USA chtějí tuto technologii používat v průmyslovém měřítku a do roku 2010 má fungovat alespoň dvacet zařízení schopných vyrábět 1200 megawattů ročně.

Podle profesora Rubbii je třeba dosáhnout stavu, kdy se bude vyrábět velké množství čisté energie, která by byla stále k dispozici za ceny konkurující fosilním palivům. "Zařízení na Sicílii je zatím demonstrativní. A musím říci, že čas, který si sicilské úřady vyžádaly, je příliš dlouhý. V USA zařízení, které je čtyřikrát větší, bude postaveno během 12 měsíců," uvedl Rubbia.

Šéf společnosti ENEL Paolo Scaroni upozornil, že na poli alternativních energií se zvýšila konkurence. "My máme to štěstí, že disponujeme vyspělou technologií, slunce máme zadarmo - a tak doufám, že se Itálie stane velmocí v této oblasti," řekl.

Slavnost v Portugalsku

V jižním Portugalsku včera slavnostně uvedli do provozu údajně nejvýkonnější sluneční elektrárnu na světě.

Zařízení za 78,5 milionu dolarů má celkový výkon 11 megawattů. Elektrárna je společným projektem amerických společností GE Energy Financial Services a PowerLight Corporation a portugalské společnosti pro obnovitelné zdroje Catavento.

Elektrárna bude dodávat elektřinu pro 8000 domácností. Ročně vyprodukuje 20 gigawatthodin energie. V porovnání s fosilními palivy ušetří za toto období emise 30 000 tun skleníkových plynů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů