Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologicky a levně

Přestavba vozidel na LPG je podporována po celém světě.
Ekologicky a levně

V Austrálii je příspěvek na přestavbu 1000 dolarů. Ve Francii a Itálii dotuje vláda, případně jednotlivé regiony, ekologicky smýšlející občany částkou až 500 eur. Německo minulý rok znovu potvrdilo podporu LPG tím, že kromě přímé dotace snížilo i spotřební daň na LPG a garantuje její zvýhodnění do roku 2018. Majitelé vozů s LPG mají garantována dvě fakta: 1. šetří životní prostředí, 2. šetří své finance.

O alternativních palivech budoucnosti se hovoří spíše v souvislosti s vodíkem, palivovými články, zemním plynem, či etanolem. Nejrozšířenějším alternativním palivem současnosti je však zcela jednoznačně LPG. A to nejen v České republice, ale prakticky v celém světě. V roce 2006 byla v Německu přijata novela zákona o zdanění energií a elektřiny. Snížením spotřební daně na hodnotu 0,034 eura (cca 1 Kč) oproti 2,2 Kč v ČR za litr zkapalněného uhlovodíkového plynu (Liquid Petrol Gas), a hlavně garantováním této podpory do roku 2018, Německo znovu potvrdilo, že patří k zemím, které se aktivně snaží řešit stoupající negativní vliv automobilové dopravy na znečišťování ovzduší. A to je u země s nejrozšířenější dálniční sítí a největším vozovým parkem v Evropě důležitý signál. K jednorázové slevě ekologické daně při přestavbě vozidla na LPG se tak přidává další podpůrný nástroj.

Ale i ostatní země podporují přestavbu vozidel na LPG a jejich následný provoz. Dlouholeté zvýhodnění je v Nizozemí, Francii a Itálii. Vozidla s LPG mohou také vjíždět bez omezení do centra Londýna a v Itálii mohou být provozována bez omezení i ve dnech zhoršení rozptylových podmínek ovzduší, kdy je jinak automobilová doprava v některých městech regulována.

Krok Německa je považován za jasný příklad a je výrazným impulzem domácím i zahraničním uživatelům, provozovatelům a ostatním vládám v zemích Evropské unie, jak postupovat v otázce podpory LPG jako ekologického paliva a jak snižovat znečišťování ovzduší stále se rozvíjející automobilovou dopravou.

V České republice jezdí přibližně 250 000 automobilů s LPG pohonem. K dispozici mají přes 800 čerpacích stanic, které vytvářejí kvalitní infrastrukturu. Více než polovina z nich se nachází u běžných benzinových stanic. Samozřejmostí je nonstop provoz a používání elektronických platebních karet.

Po 15 letech zkušeností nabízejí dnes autorizované servisy specializující se na LPG vysokou kvalitu služeb a plně garantují bezpečnost provedení. Úroveň přestaveb u profesionálů je pečlivě sledována a kontrolována během standardních technických prohlídek a pravidelných revizí včetně měření emisí. O kvalitě přestaveb, ale i kontrolních mechanismů při schvalování a provozu svědčí i to, že během 10 let prakticky nedošlo k porušení správné funkčnosti bezpečnostních prvků plynové soupravy, a tedy k následné havárii u legálně přestavěného a pravidelně servisovaného vozidla.

Aktivity spojené s LPG a kompletní informační servis poskytuje v ČR LPG klub, občanské sdružení, které sdružuje majitele vozů s LPG pohonem. Cílem tohoto sdružení je propagace a podpora LPG v ČR. Více informací o LPG naleznete na nových, pravidelně aktualizovaných internetových stránkách www.lpg.cz.

LPG ve světě

V celé Evropě a prakticky na celém světě existuje hustá síť čerpacích stanic LPG s počtem mnoha desítek tisíc míst, kde je možné zkapalněný plyn natankovat. Více než milion vozidel je provozováno v Itálii, Polsku i Turecku, půl milionu v Rusku a téměř čtvrt milionu vozidel v Nizozemsku, Velké Británii, Bulharsku, Francii a ČR. V Německu funguje také velice kvalitní infrastruktura pro LPG. Přes 2000 čerpacích stanic zásobuje více než 100 000 vozidel s LPG pohonem. Pramen: www.lpg.cz

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů