Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vládní koalice dosadila do firmy svoje lidi

Vládní koalice dosadila do firmy svoje lidi
Personální zemětřesení, které rozpoutala nová vláda, zasáhlo včera už i nejmocnější firmu v zemi - ČEZ. Z dozorčí rady energetického gigantu odcházejí převážně lidé, kteří v minulosti dosáhli na posty díky tomu, že stáli blízko vládnoucí sociální demokracii. Na jejich místa nastupují spojenci nynější vládní koalice.

Stát, který zatím vlastní ve firmě majoritní 67,6procentní balík akcií, ovládá ČEZ právě prostřednictvím dozorčí rady.

Kdo koho střídá

Dozorčí rada ČEZ má celkem dvanáct členů, včera se obměnila zhruba jedna čtvrtina z nich.

Například sociálního demokrata Aleše Cincibuse, který do dozorčí rady přišel v červnu 2005 jako náměstek ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana, nahradí Petr Jan Kalaš. Ten je bezpartijní, premiér Mirek Topolánek si ho však vloni vybral do své první vlády jako ministra životního prostředí. Dozorčí radu ČEZ po včerejší valné hromadě opouští rovněž někdejší šéf Českých drah Petr Kousal. Nahradí ho bývalý lidovecký poslanec a lékař Josef Janeček.

Janeček se v Poslanecké sněmovně proslavil neúnavným tažením proti kuřákům. Kousal byl členem dozorčí rady ČEZ od června 2005.

Z dozorčího orgánu firmy však odchází i Karel Zeman, který do ní byl jako náměstek bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého zvolen loni v listopadu. Jeho místo zaujme Ivan Fuksa (ODS), nynější první náměstek ministra financí Miroslava Kalouska.

Valná hromada včera také ve funkci šéfa dozorčí rady ČEZ potvrdila Martina Kocourka, dlouholetého bývalého poslance ODS a člena dozorčí rady nadačního fondu Václava Klause.

Akcionáři vyslovili souhlas i s působením Tomáše Hünera a Zdeňka Hrubého v dozorčí radě ČEZ.

Bez nároku na akcie

Členství v dozorčí radě mocné energetické firmy sice není již tak lukrativní jako v minulosti, prestižní a finančně dobře ohodnocenou funkcí však je.

Nicméně, členové dozorčí rady již nemají nárok na takzvaný opční program firmy, který v minulosti některým poslancům a státním úředníkům vynesl stovky milionů korun.

Opční program, který umožňuje koupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je po případném růstu prodat, však zrušila valná hromada ČEZ v roce 2005. Nyní tato výhoda náleží už jenom manažerům energetické firmy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů