Pátek, 19. dubna 2024

Říman nepodpoří energii z větru a slunce

Říman nepodpoří energii z větru a slunce
Čtyři miliardy korun získají v příštích sedmi letech podnikatelé z programu Eko-energie, který dnes otevírá ministerstvo průmyslu a obchodu. Radovat se ovšem nebudou zájemci o výstavbu větrných nebo solárních elektráren. Tyto zdroje nejsou pro ministra Martina Římana prioritou. Dokonce se domnívá, že ohrožují energetickou soběstačnost středoevropských zemí.

"Priority jsme stanovili podle znaleckých analýz, podle poměru výkonu k ceně a dostupnosti obnovitelných zdrojů," prohlásil včera ministr.

Dotace tak půjdou hlavně na zvyšování účinnosti už stávajících klasických zdrojů energie, případně na technologie, které budou energii šetřit. "Zelení přece často tvrdí, že nejlepší je každá kilowatthodina, která není vyrobená," reagoval na názor, že program není určen přednostně na podporu nových obnovitelných zdrojů.

Další část státních podpor bude určena v prvé řadě malým vodním elektrárnám, získávání energie z biomasy a bioplynu. Sluneční energie je až na posledním místě, s větrnou ministerstvo příliš nepočítá.

Pro solární energii nemá Česko podle Římana příhodné podmínky. A údajnou nebezpečnost zaměření na větrnou energii ilustroval na příkladu Německa. "Nastavěli tam obrovskou kapacitu větrných elektráren, která odpovídá dvaceti turbínám v Temelíně. Jenže jejich výkon kolísá a výpadky dodávek elektřiny jdou na vrub této energetické politiky," prohlásil.

V Německu přitom růst větrného průmyslu pokračuje. Šéf tamního profesního sdružení Peter Ahmels pro ČTK potvrdil, že obor letos nabídne lidem dalších šest tisíc pracovních míst. Už teď odvětví zaměstnává 74 tisíc lidí. Vítr kryje šest procent veškeré spotřeby energie.

V Česku se všechny obnovitelné zdroje dohromady podílejí na výrobě elektřiny asi čtyřmi procenty. Větrné elektrárny začaly být dobrým byznysem i pro české firmy, například výrobce turbín Wikov.

Podle Římana je nejlepším ekologickým zdrojem jaderná energie a výtky proti ní nejsou věcné, ale jen ideologické. To, že ministerstvo dříve podporovalo větrné i sluneční zdroje, považuje za chybu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů