Pátek, 29. března 2024

Poruchy Temelína: ne vážné, ale časté

Poruchy Temelína: ne vážné, ale časté
Jaderná elektrárna Temelín je sice bezpečná, ve srovnání se západoevropskými jadernými zdroji má však vyšší počet poruch.

Za posledních pět let v Temelíně došlo celkem ke 166 poruchám. Žádná neohrozila okolí, šlo vždy pouze o "odchylky" nebo "anomálie", tedy podle osmistupňové mezinárodně používané škály INES o nejméně závažné typy poruch.

Právě kvůli častým poruchám elektrárna ani v sedmém roce provozu nedosáhne plánované výroby 15 terrawatthodin elektřiny za rok. "Výroba zůstane na loňské úrovni kolem 12,5 terrawatthodiny," říká výrobní ředitel společnosti ČEZ, jíž elektrárna patří, Jiří Borovec. Kvůli nižší výrobě a neplánovaným opravám přichází Temelín ročně o stamiliony korun.

Nebezpečí nehrozí

To, že v Temelíně nedochází k poruchám, nebezpečným pro okolí, konstatují shodně dvě analýzy, jež pro vládu zpracovaly ČEZ a Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Nařídili jim to ministři průmyslu a životního prostředí poté, co se v Temelíně v březnu staly krátce po sobě dvě poruchy: z reaktoru tehdy vytekla do záchytných nádrží radioaktivní voda.

Ministr průmysl Martin Říman včera řekl, že obě analýzy jen potvrzují to, co on sám věděl už předem: řízení Temelína je v pořádku.

Oba materiály podle něj rozptýlily i pochybnosti o kvalitě jaderného dohledu v Temelíně. "Státní úřad pro jadernou bezpečnost pracuje dobře a vylučuji, že by se v jeho vedení chystaly změny," řekl Říman.

Jeho kolega Martin Bursík je zdrženlivější: "Obě zprávy budeme analyzovat a pak k nim poskytneme stanovisko. Každopádně je dobře, že analýzy vznikly, snad přispějí ke zlepšení bezpečnostní kultury v Temelíně," říká.

Ředitelka jaderného dohledu Dana Drábová výsledky Temelína nijak nadšena není. "I když nehodové události mají z hlediska bezpečnosti a vlivů na okolí mizivý význam, jejich počet je vyšší, než je dobrý evropský průměr. S kulturou bezpečnosti v Temelíně nejsme zcela spokojeni," uvedla.

Spokojeni nejsou ani manažeři ČEZ, protože temelínské poruchy stojí firmu peníze. V polovině loňského roku vyměnili šéfa elektrárny, stal se jím Vladimír Hlavinka. Ten včera řekl, že by se potíže elektrárny měly vyřešit do tří let, kdy najede na plánovaný výkon.

Poruchy i jinde

Poruchám se nevyhýbají ani jiné evropské elektrárny, byť jsou v provozu mnohem déle než Temelín a měly víc času na vychytání dětských nemocí.

Jen v sedmnácti německých jaderných reaktorech se nejméně závažných nehod - "odchylek" - loni stalo 126, v průměru jich na jeden reaktor připadá sedm. O stupeň závažnější "anomálie" se tam vyskytla loni dvakrát. Ve statistikách Mezinárodní agentury pro jadernou bezpečnost se za loňský rok objevila také jedna havárie zařazená na osmistupňové škále do kategorie čtyři, došlo k ní v belgickém Fleurus. Ještě vážnější událost spadající do kategorie tři, takzvaná "vážná nehoda", se stala v roce 2003 v maďarském Paksi, kde se tehdy na jednom elektrárenském bloku částečně roztavilo několik palivových souborů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů