Čtvrtek, 18. dubna 2024

Efektivní solární systém

Efektivní solární systém
V naší zeměpisné šířce dopadne ročně na každý metr čtvereční v průměru 1100 kWh sluneční energie. Ač je to poměrně známá hodnota, dosud pouze malý okruh lidí ji využívá k ohřevu vody či vytápění objektů.

Velmi důležité je zvolit nejefektivnější systém podle konkrétní potřeby objektu a jeho obyvatel. Těžko najdeme reálnou návratnost solárního systému při využití pro jednoho obyvatele s minimální spotřebou teplé vody, a stejně tak nebude asi vycházet návratnost u systému přitápění, pokud pro něj zákazník nenajde využití v létě (bazén apod.), kdy je solární energie maximum. To jsou slova autora tohoto článku, ředitele firmy BOMA Milevsko a hlavního experta (www.koska.cz/služby) obchodní sítě Koska pro alternativní zdroje energie .

VYUŽÍVÁNÍ ALTERNATIVNÍ ENERGIE

Nejtypičtější a nejoblíbenější je využívání solárního systému pro ohřev teplé vody. Správně dimenzovaný solární systém ušetří 60 % celoročních nákladů na ohřev teplé vody. Čtyřčlenná rodina tak může ušetřit 5 až 7 tisíc korun ročně a to již při dnešních cenách energií. Životnost zařízení přesahuje dobu návratnosti investice.V okamžiku, kdy majitel požaduje ohřev bazénu, rozšiřuje se možnost využití také na přitápění.

Vždy je ale nutná konzultace s odborníkem. Přitápět solárním systém je nejvhodnější s napojením na nízkoteplotní topné systémy (podlahové vytápění apod). Snaha přitápět solárními panely do nejběžnější topné soustavy s tepelným spádem 90/70 °C může vést k rozčarování.

CO JE NA TRHU

Základem nejjednoduššího solárního systému pro ohřev bazénu jsou plastové absorbéry, kterými protéká bazénová voda. Nelze je zcela opomíjet, ale je potřeba si uvědomit, že jsou výkonné pouze při přímém slunečním záření a při dostatečně vysoké venkovní teplotě. Jsou tedy využitelné pouze pro sezónní ohřev venkovních bazénů. To klasické deskové kolektory pracují již celoročně, systém je napuštěn nemrznoucí směsí a regulátor zajišťuje maximální vyžití.

Současnou špičkou jsou vakuové kolektory, které dokáží zachytit i difúzní záření. To znamená, že fungují, i když je, jak se říká, pod mrakem. Tím, že absorbér je obklopen vakuem, nemá téměř žádné ztráty. Pokud si v létě sáhnete na sklo vakuového kolektoru, bude chladný, bude mít teplotu okolí. Na klasickém deskovém kolektoru ruku neudržíte, sklo je rozpálené, a proto má kolektor větší ztráty.

JDE O SYSTÉM

Solární systém je jednoduché zařízení, nicméně montáž by měla být svěřena odborné a zkušené firmě. Málokterý běžný instalatér ví, že by měl systém napustit speciální solární směsí, že expanzomat a veškeré prvky musí být odolné vůči glykolu, že musí použít speciální izolace odolávající UV záření a teplotám alespoň 170 °C.

Systém by měl být provozován při tlaku dva bary, ale pojistný tlak se doporučuje trojnásobný. Použité potrubí včetně spojů musí odolávat velmi vysokým teplotám, nepřípustné jsou jakékoli plasty. Systém prostě musí být konstruován tak, aby i v okamžiku plného slunečního svitu nedošlo v případě přerušení odběru tepla z kolektorů k havárii.

Po zkušenostech doporučuji vybírat solární sety, které má dnes každý renomovaný výrobce. Solární sety obsahují většinou veškeré hlavní prvky včetně bezpečnostních a regulačních. Výborné zkušenosti máme s montážemi solárních systémů Viessmann a Vaillant.

NAPŘED POSTAVIT, PAK ŽÁDAT

V současnosti je možno získat dotaci až na polovinu nákladů na vybudování solárního systému. Dotaci poskytuje Státní fond životního prostředí (www.sfzp.cz). Škoda je, že dotace není nároková a nejdříve musíte solární systém vybudovat, zaplatit a až poté požádat o dotaci a čekat, zda bude přiznána. Většina našich zákazníků, kterým jsme s vyřízením dotace pomáhali, ji však nakonec získala. Bez dotace zůstali zatím pouze ti, kteří žádost podali pozdě. Žádost lze totiž podat maximálně do 12 měsíců od uvedení systému do provozu.

AUTOR: Václav Burian

Foto VIESSMANN s.r.o.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů