Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pro naše zákazníky zajistíme dostatek zemního plynu i v budoucnu

Pro naše zákazníky zajistíme dostatek zemního plynu i v budoucnu
ŘÍKÁ MARTIN HERRMANN, PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA RWE TRANSGAS, A.S.

Přesně měsíc stojí v čele RWE Transgas Martin Herrmann. Tvrdí, že RWE cítí velkou odpovědnost za zásobování České republiky zemním plynem a že jej bude mít pro tuzemské odběratele dostatek i v dalších desetiletích.

Skupina RWE v České republice se podle Martina Herrmanna bude soustřeďovat na zvyšování kvality služeb a přípravu nových produktů, aby úspěšně obstála na otevřeném trhu se zemním plynem.

* Jak chcete bojovat o zákazníky na otevřeném trhu?

Zákazníci nás znají, to je naší velkou výhodou. Vědí, že jsme jejich spolehlivým partnerem, a uvědomují si jistotu, kterou mají díky naší garanci bezpečné a spolehlivé dodávky zemního plynu. Soustředíme se zároveň na zvyšování kvality našich služeb, trénink týmu zaměstnanců a přípravu nových produktů. To je také oblast, kde bychom se nyní rádi více vyprofilovali. Ke zvýšení spokojenosti zákazníků chceme přispět rovněž novým stylem komunikace, který je založený na dialogu. I proto pořádáme řadu workshopů pro velké zákazníky a otevíráme například nové call centrum pro odběratele z řad domácností.

* Mluvíte o bezpečnosti a spolehlivosti dodávek. Znamená to, že je a i v budoucnu bude dost zemního plynu pro Českou republiku?

Chtěl bych zdůraznit, že RWE si uvědomuje svoji odpovědnost za zásobování České republiky zemním plynem. Důkazem je to, že jsme se společností Gazprom export na konci loňského roku prodloužili kontrakt na dodávku devíti miliard kubických metrů zemního plynu ročně. Tím jsme zajistili zásobování České republiky ruským plynem až do roku 2035.

* Nezvyšujeme tak ale příliš naši závislost na Rusku?

Myslím, že se toto téma v médiích příliš démonizuje. Ruská strana, potažmo společnost Gazprom, vždy dodržela, co slíbila, a za více než třicet let spolupráce nedošlo k žádnému zásadnímu problému, který by ohrozil zásobování českých odběratelů.

Dodávky do Česka jsou navíc diverzifikovány - máme uzavřeny dlouhodobé kontrakty také s norskými producenty. Kromě toho se RWE účastní dvou projektů, které připravují výstavbu nových LNG terminálů v nizozemském Rotterdamu a na chorvatském ostrově Krk. To do budoucna znamená rozšíření portfolia zdrojů RWE o zemní plyn z nalezišť mimo Evropu, odkud se bude v kapalné formě dopravovat tankery. Myslím, že na základě zmíněných faktů mohu sebevědomě říci, že RWE je a také v budoucnosti bude schopná zajistit dostatek zemního plynu pro odběratele v České republice.

* Přejděme k tomu, co vaše zákazníky zajímá nejvíce - k cenám. Do jaké míry je může RWE ovlivnit?

Více než 80 procent výše konečné ceny pro zákazníky zde tvoří náklady na pořízení zemního plynu. Dále je nutné započítat přepravu, distribuci a skladování. To znamená, že RWE je schopna ovlivnit výši ceny jen minimálně. Jde řekněme o jedno až dvě procenta. Mnohem větší roli zde hraje vývoj cen ropy a ropných produktů, černého uhlí a kurzu koruny vůči euru a dolaru.

* Je podle vás ve střednědobém nebo i v dlouhodobém horizontu udržitelné, aby ceny byly stabilní?

Již delší dobu zastávám názor, že významně levnější elektřina, zemní plyn nebo jiná energie tady už nebude. V posledních měsících probíhá na evropské úrovni diskuse o ekologii, emisích a o druzích energie, které by měly být v budoucnu používány. Všechno směřuje k přechodu od více k méně škodlivým palivům. Přitom dnes platí rovnice, že to, co je více škodlivé z pohledu dopadu na naše životní prostředí, je pro odběratele levnější než energie vzniklá například z obnovitelných zdrojů. Logicky tak můžeme v budoucnosti očekávat další růst cen.

* Očekáváte tedy už v příštích měsících nějaký výrazný zvrat či výkyvy cen?

Neočekávám, pokud jde o cenové vlivy. Zde skutečně očekávám případné změny v řádu jednotek procent. Záměrně nemluvím o daňových vlivech. Uvidíme, co českým odběratelům zemního plynu v tomto směru přinese ekologická daňová reforma.

* Podle všeho vláda počítá u zemního plynu se zavedením ekologické daně ve výši 30,60 Kč na MWh pro velké odběratele. Domácnosti by měly být od daně osvobozeny. Jak to hodnotíte?

Pro velké podniky by to znamenalo prosté zdražení. Tím, že podraží výroba, zvýší se ceny produktů a nakonec zaplatí více i koneční odběratelé, tedy domácnosti. Ekologická daň je tak nepřímo rovněž zasáhne. Přijímaná opatření nejsou přímo konstruovaná jako ekologická daňová reforma, ale jako nová spotřební daň. V navrhované podobě jde pouze o splnění povinnosti, kterou má Česká republika jako člen Evropské unie.

* Vy tedy se zavedením ekologické daně nesouhlasíte?

Smyslem ekologické daňové reformy má být ochrana životního prostředí a ne pouze naplnění státní pokladny. Měla by být instrumentem, který motivuje odběratele k omezování spotřeby a úsporám energie. Firmy navíc ke zvyšování energetické účinnosti a k růstu podílu obnovitelných zdrojů v jejich energetickém mixu. Chceme-li mít čistší životní prostředí, je zřejmé, že za to musíme zaplatit. Spíše bych však očekával, že pokud už taková daň musí být, pak by měla postihovat výhradně ta paliva, která se podílejí na vzniku škodlivin. Přesněji, měla by úplně od začátku diferencovat paliva a energie podle toho, jak naše životní prostředí zatěžují. Vládní koncept reformy ale s takovými kroky počítá až v její druhé a třetí fázi.

* Otevřený trh měl být příležitostí pro konkurenci. Mohou ale obchodování s plynem zvládnout i menší subjekty?

Obchodování na trhu se zemním plynem není jednoduché a je spojeno s řadou formálních náležitostí. Jejich zvládnutí je skutečně obtížné. Upřímně řečeno, já bych si u malé nebo neznámé, neprověřené společnosti zemní plyn nekoupil. Jednoduše proto, že není tak finančně silná a nemá takové portfolio, aby mohla garantovat bezpečnost dodávek zemního plynu. Chtěl bych proto mít jistotu, že mají nákupní kontrakt přímo s producentem, a pokud ano, tak bych chtěl vědět, jak mají zajištěnu přepravu a uskladnění zemního plynu.

* Spekuluje se také o vstupu Gazpromu na český trh přes prodej RWE Transgas této ruské společnosti.

To musím důrazně vyloučit. RWE od začátku spojovala svou 125miliardovou investici do vstupu na český trh s dlouhodobými záměry. Od té doby jsme dokonce navýšili podíly v našich společnostech a ročně v Česku investujeme miliardy korun. Ekonomické výsledky, které v ČR vytváříme, jsou pro mateřskou společnost významné. O odprodeji našich tuzemských aktivit tedy v žádném případě neuvažujeme. Naopak připravujeme konsolidaci na českém trhu. Skupina RWE v ČR, to je dnes spolu s RWE Transgas 17 společností. Chceme zjednodušit její strukturu. Prioritou pro nás však i v budoucnu zůstane naše regionální orientace a schopnost být zákazníkům nablízku.

* Je podle vás pravděpodobný vstup nějakého významného mezinárodního energetického holdingu na český trh se zemním plynem?

Tuto možnost nemohu vyloučit. Předpokládám ale, že všichni hráči, kteří by na český trh se zemním plynem mohli vstoupit, analyzují příležitosti a hrozby spojené s tímto strategickým rozhodnutím. Hodnotí, zda současné ceny a marže jsou dostatečně zajímavé, aby zajistily odpovídající návratnost vynaložených investic. A až zjistí, že se tady více vyplatí prodávat zemní plyn než tam, kde nyní mají své hlavní aktivity, tak na český trh vstoupí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů