Čtvrtek, 28. března 2024

Itálii děsí léto bez proudu

Itálii děsí léto bez proudu
Italská vláda se zítra pokusí najít řešení, jak zažehnat hrozící krizi způsobenou mimořádně teplou zimou a nedostatkem srážek.

Téma sucha proniklo na první stránky italských médií před týdnem, kdy hydrogeologický ústav ve Ferraře oznámil, že hladina největší italské řeky Pádu je mimořádně nízká - průtok odpovídá průměru v polovině července.

Ministr pro otázky životního prostředí a tajemník strany Zelených Alfonso Pecoraro Scanio ihned navrhl mimořádný krizový plán, který by v případě pokračujícího sucha měl radikálně změnit dosavadní spotřebu vody průmyslu, zemědělství i v domácnostech. Narazil však na odpor svých kolegů, šéfa resortu zemědělství Paola De Castra a ministra infrastruktury Antonia Di Pietra, podle nichž "nehrozí žádné nebezpečí, že nebudeme mít pitnou vodu."

Suchý průmyslový sever

Itálie je 1800 km dlouhý poloostrov, situace v jednotlivých krajích se liší. Netradiční je, že nedostatkem vody trpí severní Itálie a především povodí Pádu, kde vody s výjimkou roku 2003 bylo vždy dost. Naopak střed země je prakticky bez problémů a jižní oblasti dokonce hlásí, že mají v nádržích vody více než obvykle.

Jenže sever a povodí Pádu jsou nejlidnatější oblasti země, s velkou koncentrací průmyslu a intenzívního zemědělství. Problémy na severu proto mohou mít silné negativní dopady na hospodářský život v celé zemi.

Elektrárny potřebují vodu...

Největší nebezpečí hrozí energetice. Podél Pádu se nachází řada tepelných elektráren, které pro své turbíny potřebují vodu z řeky. Mimo to již na počátku minulého století byla na jižních svazích Alp postavena celá řada hydroelektráren, kterým hrozí zastavení provozu, protože v zimě prakticky nesněžilo a nyní již dlouho neprší.

Hrozbu snížení výroby elektrické energie v posledních dnech potvrdil i Flavio Cattaneo, generální ředitel italské elektrodistribuční sítě Terna.

...a továrny elektřinu

Předseda Svazu průmyslu Luca Cordero di Montezemolo to ale vidí ještě v temnějších barvách černěji: "Meteorologové oznámili nejen málo srážek, ale především silnou vlnu horka, a to samozřejmě znamená klimatizaci na plné otáčky a tedy zvětšenou spotřebu elektřiny. Vládě jsem již oznámil, že pokud nebudou přijata radikální opatření, řada továren bude v létě přinucena zastavit výrobu."

Premiér Romano Prodi obratem slíbil věnovat problému pozornost.

Vyšel také vstříc požadavkům předsedy regionální vlády v Lombardii Roberta Formigoniho: krajům budou v energetických a vodohospodářských otázkách dány větší pravomoci.

V pozadí prozatím zůstaly problémy zemědělství, ale ty jsou možná ještě naléhavější.

Profesor Giampiero Maracchi, ředitel biometeorologického ústavu ve Florencii je přesvědčen, že je ohroženo minimálně 15 procent sklizně kukuřice - i vzhledem k tomu, že vysoké teploty, které by v létě mohly dosáhnout až 40 stupňů, velmi napomáhají množení škůdců. Mimo to je silně ohrožena jedna z nejkvalitnějších produkcí severní Itálie - rýže. Celkově by období sucha a letních vysokých teplot mělo způsobit ztráty ve výši čtyř miliard eur.

Strukturální problémy, o kterých hovořil předseda Svazu průmyslu, se týkají i stavu italských vodovodů. V severní a střední Itálii jsou na slušné úrovni, ovšem na jihu, zvláště na Sicílii a Sardinii, se odhaduje, že během dopravy ke spotřebitelům se ztrácí 40 až 60 procent vody.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů