Čtvrtek, 25. dubna 2024

Edison znovu vynalezený: nové žárovky a efektivita srovnatelná se zářivkami

Edison znovu vynalezený: nové žárovky a efektivita srovnatelná se zářivkami
Divize GE Consumer & Industrial pro osvětlovací systémy sdělila další pokroky v technologii žárovek. V rámci iniciativy ecomagination uvedla zdokonalení žárovky, jíž vynalezl zakladatel GE Thomas Edison. Vylepšením 125 let starého Edisonova vynálezu by se žárovky měly v oblasti energetické spotřeby dostat na stejnou úroveň jako úsporné kompaktní zářivky (CFL), což přinese značný přínos pro ekologii.

Nové vysoce účinné žárovky by se měly na trhu objevit během několika příštích let (v roce 2010) a spotřebitelům by měly nabídnout stejně jasné a ostré světlo jako současné zářivky - zároveň však při mnohem nižší spotřebě energie a při snížení emisí skleníkových plynů. Toto téma je vysoce aktuální vzhledem k plánovanému zákazu používání klasických žárovek od roku 2010 v Austrálii, ke kterému se chtějí přidat i některé země v rámci EU (např. Německo).

Nové vysoce efektivní žárovky (HEI), jež používají inovativní materiály vyvinuté clevelandskou divizí pro osvětlovací systémy GE ve spolupráci s Globálním výzkumným centrem GE, nahradí tradiční 40- až 10wattové žárovky, které jsou dnes nejběžnějším typem žárovek používaných spotřebiteli.

Novou technologii bude posléze možné použít i na všechny ostatní typy žárovek. Cílem při spuštění výroby je dosáhnout až téměř dvojnásobné efektivity, tedy 30 lumenů na 1 Watt, než jakou se vyznačují současné žárovky. Použití technologie HEI by mělo zvýšit efektivitu žárovek proti současnému stavu až čtyřikrát - ta by tak byla srovnatelná s efektivitou dnešních zářivek (CFL). Přijetí této nové technologie by mělo přinést snížení emisí skleníkových plynů až o 40 milionů tun CO2 ve Spojených státech a až o 50 milionů tun v EU, pokud by všechny tradiční žárovky byly nahrazeny žárovkami využívajícími technologii HEI. Technologie HEI, vyvinutá společností GE, tak napomůže dosažení cílů, které Evropská komise vytýčila v rámci svého "Akčního plánu za dosažení energetické efektivnosti". Podle tohoto plánu by se spotřeba energie v Evropě měla do roku 2020 snížit o 20 %.

Společnost GE investovala během posledních tří let více než 150 milionů EUR do vývoje energeticky úsporných osvětlovacích produktů a systémů, nyní přináší její úsilí praktické výsledky. Kevin Nolan, viceprezident pro technologii v obchodní jednotce GE Consumer & Industrial, prohlásil: "Nová verze Edisonovy žárovky pro 21. století nabídne nejen úsporu energie, ale i všechny další výhody, jaké mají zářivky, včetně vysoké kvality světla a okamžitého výkonu. To vše za cenu, která bude podstatně nižší, než je cena zářivek. Společně s ostatními výrobci jsme zářivky velice důrazně propagovali, nicméně zákazníci si žádají širší výběr. I proto jsme rázně přistoupili k uvedení těchto nových žárovek na trh."
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů