Středa, 24. dubna 2024

Citi to rozjíždí

Citi to rozjíždí
Bankovní gigant dá na čistou energii a alternativní technologie rekordních 50 miliard dolarů.

V reakci na změnu klimatu vynaloží americká Citigroup 50 miliard dolarů na financování čisté energie a alternativních technologií. Tento zatím největší ekologický závazek, který kdy učinila jakákoli firma na světě, oznámil Chuck Prince, generální ředitel této největší globální instituce finančních služeb.

Citigroup již na ekologii vyčlenila zhruba 10 miliard dolarů. Dalších 10 miliard investuje do záměru, aby jejích 14 500 poboček po světě nepoškozovalo životní prostředí. Důležité je, že v příštích 10 letech vynaloží přibližně 31 miliard dolarů na financování větrných elektráren, biopaliva, solárních panelů a dalších ekologických technologií.

"Jsme pevně přesvědčeni, že reagovat na změnu klimatu je jednou z nejdůležitějších otázek, kterým dnes čelí generální ředitelé, investoři a vlády," prohlásil Michael Klein, viceprezident Citigroup. Podle jeho slov jsou velké sumy peněz "jen začátkem".

Součástí reakce na změny klimatu je investovat do projektů, které "mohou být technologicky dobré, ale zatím komerčně neživotaschopné," uvedl Klein. "Bude to vyžadovat investice ve výši miliard dolarů; závazky, které firmy a vlády budou muset učinit v energetice; a infrastrukturu, jež se bude budovat desetiletí."

Někteří bankéři Citi kritizují, že se chytila tématu ekologie, aby zakryla některé své potíže. Poukazují na to, že podíl "zelených" peněz na celkovém objemu investic obří finanční skupiny s bilanční sumou přes dva biliony dolarů je stále malý.

PODLE EKOLOGICKÝCH AKTIVISTŮ jsou oznámené investice absurdní vzhledem k tomu, že Citi financuje velké znečišťovatele a uhelné elektrárny. "Je to, jako by vběhli do hořícího domu v jedné ruce s hadicí a ve druhé s kanystrem benzinu," poznamenal Michael Brune, šéf ekologické organizace Rainforest Action Network.

Pro jiné jsou plány Citigroup historickým momentem. "Je to velice významné oznámení," soudí Daniel Esty, ředitel Střediska pro ekologické právo a politiku na Yaleské univerzitě a spoluautor knihy Green to Gold. Ta se věnuje podnikatelským příležitostem, které změna klimatu představuje. "Rozsah je dramatický a představuje velký tlak na konkurenty Citi. Myslím si, že je to bod obratu."

Podle londýnské poradenské firmy New Energy Finance se celosvětové investice do čisté energie v posledních třech letech více než zdvojnásobily. V roce 2044 činily 27,6 miliardy, v roce 2004 již 49,6 miliardy a loni 70,9 miliardy dolarů.

AUTOR: Karel Ježek
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů